fbpx
Uutiset

Kuluttaja haluaa molemmat, keskustan ja Tiiriön

Hämeenlinnan asemakaava-arkkitehti Päivi Saloranta viritteli viime viikolla Hämeen Sanomissa keskustelua Tiiriön uusista rakennussuunnitelmista. Nyt pitäisi ratkaista, laajennetaanko alueen tarjontaa pieniin erikoisliikkeisiin. Kysymys on tärkeä muillekin kuin uutta marketrakennusta suunnittelevalle osuuskauppa Hämeenmaalle, sillä ratkaisut vaikuttavat eurojen liikkeisiin huomattavasti isommalla alueella.

Huolen aiheena on tietysti epäily siitä, että jos Tiiriöön tulee muutakin kuin isoja päivittäistavaramarketteja ja halpamyymälöitä, kaupungin keskustasta valuvat niin yritykset kuin loputkin asiakkaat moottoritien varteen.

Vastaavaa keskustelua käytiin reilut kymmenen vuotta sitten, kun Tiiriön ensimmäisiä marketteja suunniteltiin. Muistaakseni tosin keskustan elämä ei ollut erityisen riehakasta ennen Tiiriötäkään. Vaan mitä citymeininkiä edustavatkaan “kaupunkilaiset”, joiden mielestä 50:n metrin päässä torin laidalta sijaitseva liikekiinteistö oli liian kaukana keskustasta. Näinhän esimerkiksi vanha Shoppitori pääsi näivettymään hengiltä.

Johtuiko sitten Tiiriöstä vai ei, mutta vielä muutama vuosi sitten kaupungin keskustan kaupallinen painopiste seilasi kauppakeskus Linnan ja Tavastilan väliä. Molempiin ei riittänyt yhtä aikaa yrittäjiä eikä asiakkaita, mutta nyt tilat ovat täyttyneet.

Ennen asioihin puututtiin ronskisti. Kokonaisia kaupunkeja siirrettiin, jos muualta löytyi otollisempi markkinapaikka. Siirsihän kuningas Kustaa III:kin mahtikäskyllään Hämeenlinnan kaupungin linnan liepeiltä nykyisille sijoilleen. Siinä luulisi jo olleen tyhjien tilojen ongelmaa kerrakseen, mutta 1700-luvun lopulla ongelma ratkaistiin näppärästi: linnasta tehtiin vankila.

Tätä ratkaisumallia en kuitenkaan tarjoa suoraan sovellettavaksi kaupungin nykyisiin pulmiin. Jos keskusta siirrettäisiin Tiiriöön, sillä vietäisiin vain Suomen rumimman kaupungin titteli Kouvolalta.

Moni hämeenlinnalainen vannoo, ettei koskaan käy Tiiriössä. Sitten on meitä, jotka täytämme muovikassit jättimarketeissa ainakin viikonloppuisin ja usein arkenakin.

Kun iltapimeällä lapsilauman kanssa on pakko lähteä kauppareissulle, niin minä lähden mieluummin Tiiriöön kuin keskustaan. Kun shoppailun ystävänä lähden kauppaan muuten vaan, kartutan keskustan kauppojen kassaa.

Kuluttajan vastaus kysymykseen “keskusta vai Tiiriö” kuuluukin: molemmat. Keskustassa pitäisi keksiä, miten autolla liikkuvat lapsiperheet houkutellaan takaisin. Tiiriössä taas kannattaa miettiä, alkavatko mahdolliset erikoisliikkeet siellä nakertaa laajaa valikoimaa tarjoavien markettien omaa kannatusta.

Toivottavasti ainakin sen verran muistetaan 10 vuoden takaisista virheistä, että Tiiriön liikkennejärjestelyt suunnitellaan kerralla riittävän isosti.

Nyt, kun jouluun on enää 33 yötä, kaikki kauppareissut käyvät työstä. Siksi terveisiä niin Tiiriöön kuin keskustaankin: tavataan tammikuussa.

Menot