Uutiset

Kuluttaja valpastuu vihannestiskillä

Ruoan alkuperällä on väliä. Näin sanoo hämeenlinnalainen Netta Vuori, joka tutkii etenkin vihannestiskillä alkuperämerkinnät hyvin tarkkaan.

-Haluan tukea suomalaisia tuottajia ja suomalaista työtä. Sitä paitsi, kotimaiset vihannekset ovat parempia kuin ulkolaiset, hän sanoo.

Vuori kirjoittikin tiistaina epäröimättä nimensä adressiin, jossa vaaditaan elintarvikkeisiin selkeämpiä merkintöjä. Nimiä keränneet janakkalalaiset maataloustuottajat ottivat allekirjoituksen kiitollisina vastaan.

Maitotilaa pyörittävä Tuula Elovaara ja sokerijuurikasta viljelevä Janne Pirilä kokevat, että alkuperämerkinnöissä olisi parantamisen varaa. Tuottajien mielestä nykyiset kotimaisuudesta ilmoittavat merkit, Sirkkalehti-lippu ja Hyvää Suomesta -joutsenlippu, toimisivat, jos niitä vain käytettäisiin.

-Tuntuu, että merkintä saattaa puuttuakin tuotteesta usein, vaikka se voisi siinä olla, Elovaara sanoo.

-Ei se ole kaupan vika, jollei elintarviketeollisuus merkkiä käytä, hän jatkaa.

Kuluttajaa saatetaan myös hämätä pakkausmerkinnöillä. Näin tehdään esimerkiksi silloin, jos ulkolainen liha marinoidaan Suomessa ja tuote nimetään esimerkiksi tutulla tain kotimaiselta kuulostavalta valmistajan nimellä. Tuotteen marinointi, pakkaaminen tai puhdistus ei tee elintarvikkeesta kotimaista.

MTK kampanjoi tiistaina selkeämpien ruoan alkuperämerkintöjen puolesta ympäri maata. MTK Hämeen ohjelmapäällikkö Päivi Rönni kokee, että tuottajat oli helppo saada kampanjaan mukaan.

-Lähiruoka-asiat ovat nyt niin pinnalla, että tuottajien on varmasti aikaisempaa helpompi kohdata kuluttajia. Kuluttajia taas kiinnostaa, mistä tuote on peräisin, Rönni sanoo. (HäSa)