Uutiset

Kuluttaja vastaa itse pyöräkuljetuksen laillisuudesta

Polkupyörä on ekologinen tapa liikkua ja tutustua ympäristöön. Automatkalla pyörät kulkevat mukana mukavasti telineessä.

Tarjolla on polkupyöränkuljetustelineitä, joiden käyttö sellaisenaan on laitonta. Lisävarusteiden kanssa telineitä pystytään käyttämään laillisesti.

Laittomia ei saa käyttää

Kuljetustelineissä ongelmana on yleensä se, että ne peittävät ajoneuvon valot ja rekisterikilven. Ulkomitat ovat harvoin ongelma.

– Rekisterikilpeä ja valaisimia ei saa peittää. Telineitä, jotka peittävät ne, ei saa käyttää, painottaa Liikenteen turvallisuusviraston Trafin yksikönpäällikkö Erik Asplund.

Saksimallisessa vetokoukkukiinnitystelineessä auton takavalot ja rekisterikilpi yleensä peittyvät pyörien taakse. Telineitä myydään yleisesti ja niitä nähdään maanteillä.

– On poliisin resurssikysymys, kuinka hyvin asiaa valvotaan.

Keski-Euroopassa valvonta on tarkkaa. Esimerkiksi Saksassa sakotetaan välittömästi, jos polkupyöriä ei kuljeteta lainmukaisesti.

Pahimmillaan poliisi on pysäyttänyt moottoritielle tai tulli on keskeyttänyt matkanteon heti alkuunsa, jos kilpi on peittynyt tai ajovalot eivät näy.

Kuluttajan vastuulla

Markkinoilla on pyörätelineitä, joissa valot korvaavat peitettyjä valaisimia ja niihin saa kiinnitettyä rekisterikilven asianmukaiselle paikalle. Lisäkilven voi tilata maksua vastaan Trafista.

Saksimalliseen telineeseen voi hankkia lisävarusteeksi takavalopaneelin, jossa on valot ja paikka lisäkilvelle.

– Kuluttaja ei pääse vastuusta. Hänen täytyy varmistua siitä, että ajoneuvo on sellaisessa kunnossa, että sillä voidaan tiellä liikkua.

Kuluttajavirastolla ei ole laittomien polkupyöränkuljetustelineiden myyntiin mitään suoraa kantaa.

– Kuluttajavirasto ei voi suoraan kieltää tuotteen myyntiä sillä perusteella, että se on laiton, sanoo viraston viestintäpäällikkö Laura Salmi.

Lisävarusteilla lailliseksi

Hämeenlinnassa muun muassa Varaosa Varikko myy polkupyöränkuljetustelineitä. Tarjolla on eri malleja, joista ainoastaan suoraan vetokoukkuun kiinnitettävä telinemalli ei ilman lisävarusteita täytä lain vaatimuksia.

Malli on tarkoitettu vain lyhyisiin kuljetuksiin, mutta tarvitsee silti lisävarusteet.

– Tarjoamme aina asiakkaillemme ratkaisuksi takavalopaneelia, jota myydään erikseen. Kun takavalopaneelia, sekä lisäkilpeä, käytetään, paketti on laillinen, kertoo yrittäjä Pekka Kontio.

Kontion mukaan kuljetustelineiden käyttö on yleistynyt. Tänä vuonna kysyntä on yllättänyt jopa kauppiaan. Eniten kysytään isompia malleja.

– Lomamatkalle varustautuvat asiakkaat ovat tietoisia lain vaatimuksista.

Polkupyörän kuljettamisesta henkilöautolla ei ole erikseen säädöstä, vaan se sisältyy säädöksiin tavaroiden kuljettamisesta ajoneuvolla.

Asetusten puitteissa pyörän kuljettamiseen käy minkälainen teline tahansa. Telineiltä ei vaadita tyyppihyväksyntää.

Kiinnitystavan ja tarpeen mukaan

Polkupyörän kuljetustapoja on useita. Ne voidaan jaotella kiinnitystavan mukaan. Polkupyörää voi kuljettaa kattotelineeseen tai takaluukkuun kiinnitettävässä telineessä. Vaihtoehtoina ovat myös saksikiinnitteiset vetokoukkutelineet tai isot, vetokoukkuun asennettavat telineet.

Auton katolla kuljetettaessa polkupyöräteline on kiinnitettynä auton kattotelineeseen. Takaluukkuun kiinnitettävät telineet ovat usein automerkkikohtaisia. Jos auton ajovalot peittyvät, on hyvä käyttää takavalorekisterikilpi -paneelia.

Saksikiinnitteinen teline on tarkoitettu lähinnä tilapäisiin kuljetuksiin. Se vaatii lisäkilven ja usein myös lisävalot. Isot, vetokoukkuun kiinnitettävät telineet sisältävät valot ja tilan lisäkilvelle.

Hintahaitari on laaja. Halvimman saksimallisen telineen saa ilman lisävarusteita noin kymmenellä eurolla. Kalleimmat, usean polkupyörän kuljettamiseen tarkoitetut telinemallit maksavat noin viisisataa euroa. (HäSa)