Kolumnit Uutiset

Kuluttajavalistusta amerikkalaisittain

Yhdysvaltain Kuluttaja-lehti Consumer reports on kasvattanut amerikkalaisista valistuneita kuluttajia vuodesta 1936 lähtien.

Lehti tunnetaan puolueettomana ja vaikutusvaltaisena toimijana, jonka neuvoihin ja perusteellisiin testeihin voi aina luottaa. Lehden vallasta kertovat ne lukuisat valmistajat ja kauppiaat, jotka ovat muuttaneet tuotteitaan ja käytäntöjään lehden testien perusteella.

Näistä syistä lehden joulukuun numerossa julkaistu opas turvalliseen ostosten tekemiseen automarketissa kiinnitti lukijan huomion.

Mitä Yhdysvallat edellä sitä Suomi perässä. Käydäänpä siis läpi muutama hyvä neuvo ja yritetään oppia niistä jotain seuraavaa Tiiriössä käyntiä varten.

Piilota tavarasi. On turhaa jättää houkuttelevia navigaattoreita, kännyköitä ja kalliita aurinkolaseja autoon näkyville.

Pysäköi hyvin valaistuun paikkaan. Nyt ei puhuta miellyttävästä valosta vaan siitä, että selviät ylipäänsä hengissä koko shoppailureissustasi. ”Rikolliset vihaavat valoa, he eivät halua tulla tunnistetuksi”, lehti opastaa.

Pysy valppaana. Parkkipaikalla kävellessä lehti kehottaa tarkkailemaan koko ajan sivuille ja myös taakse. Ei liikenteen, vaan mistä tahansa suunnasta jatkuvasti uhkaavan väkivallan takia.

Oleta, että sinua tarkkaillaan. Autoa lastatessa älä missään tapauksessa käännä selkääsi avoimelle ovelle. Koska tahansa voi kuka tahansa tulla ja varastaa tavarasi.

Älä harhaile. Pahin virhe ikinä on näyttää eksyneeltä. Rikollinen pitää sinua silloin helppona saaliina.

Pidä avain iskuvalmiina. Auton avainta kannattaa pitää koko ajan kädessä siltä varalta, että joku hyökkää kimppuusi. Näin pääset nopeammin turvaan autoon ja lisäksi terävä avain toimii näppäränä aseena, jos joudut lähitaisteluun henkesi edestä.

Lehti ei kuitenkaan kerro miten muovikorttiavaimen tai avaimettoman auton kaukosäätimen kanssa pärjää kamppailussa.

Kuulostaa hurjalta. Ehkäpä kansojen luonteenlaatujen erot – jos sellaisia ylipäänsä on edes olemassa – voisivat selittää jotain.

Kun Yhdysvalloissa ollaan ulospäin suuntautuneita muutenkin, niin sama pätee rikoksiinkin. Siellä ei arastella lähestyä tuntematonta lähimmäistä ase tanassa.

Me ujot ja epäsosiaaliset suomalaiset pahoinpitelemme, ryöstämme, raiskaamme ja tapamme vain tuttujamme ja rakkaimpiamme. Samalla vältetään ikävä tutustuminen uusiin ihmisiin.

Siksi suomalaisen automarketin tuulen tuivertamalla ja pimeällä pysäköintialueellakin saa haahuilla tuntikausia ihan niin eksyneen näköisenä kuin haluaa, eikä yksikään ihminen tule auttamaan sen oikean metallinharmaan farmari-Skodan löytämisessä.

Tai edes ryöstämään.