Uutiset

Kulutusjuhlakrapula kestää koko kevään

Kitukuukausi lähenee loppuaan. Visalaskut rapsahtavat postiluukusta, vakuutusmaksut erääntyvät, mutta onneksi sentään se suuri helsinkiläinen kauppajätti antoi joulukuun luottokortin vinguttelun maksamiseen jatkoaikaa kesään asti.

Suomi on herännyt kammottavaan kohmeloon joulun kulutusjuhlien jälkeen. Enää krapula ei kestä vain tammikuuta, vaan se jyllää koko kevään. Kiitos iloisten luotontarjoajien ja meidän vielä iloisempien kuluttajien, jotka lankesimme taas jouluhysterian hyiseen syleilyyn.

Katkerinta on se, että kulutuskrapulan syypää löytyy peiliin katsomalla.

Suomalainen uskoo itseensä ja tulevaisuuteensa. 2,1 miljoonalla on lainaa ja 1,2 miljoonalla asuntovelkaa. Kulutusluotoilla ja luottokorteilla eläminen on osa arkea ja juhlaa.

Aina ei ole ollut näin. Me unohdimme kituuttamisen ja sukanvarteen säästämisen vasta 80-luvulla, kun tuli visat ja pankkikortit. Jo tätä ennen helsinkiläiskauppiaat olivat lanseeranneet oman korttinsa 60-luvulla. Se oli kuitenkin harvojen herkkua. Me perusjuntit venytimme pennejämme ja lainasimme rahaa tiukan paikan tullen pankista hattu kourassa.

Tänään lainalla elämisestä on tullut osa elämää. Nyt kulutetaan ensin ja mietitään vasta sitten kuinka laskuista selvitään. Käteisellä maksavasta ja luottokorteista kieltäytyvästä on tullut marginaalitapaus, jolle pankkihemmotkin kohottavat kulmiaan.

Surullisen usein iloisimmat kuluttajat ovat nuoria, joilla on myös pienimmät tulot. Nuorten maksuhäiriöt yleistyvät ja elämänhallinta karkaa kauas. Meille jo nuoruuden ohittaneille velka on toki tuttu asia, mutta me emme ole käyneet läpi samanlaista kuluttamisen korkeakoulua kuin nuorempi ikäluokka.
Useimmat meistä kasvoivat kodeissa, joissa lainalla tarkoitettiin asuntolainaa, joka piti maksaa nopeasti pois. Moni kyllä laittoi elämänsä risaiseksi, mutta viimeistään 90-luvun lama pakotti meidät kyykkyyn. Meidän oli kovimman kautta opittava, että överiksi ei kannata elää.

80-luvun lapset syntyivät keskelle kovinta kulutusjuhlaa. Laman he kärvistelivät vanhempiensa siipien suojissa ja aikuistuivat Suomeen, jossa asuntolainaa sai halvalla kymmeniksi vuosiksi.

Samaan aikaan Suomi oli muuttunut entistäkin houkuttelevammaksi tavaralandiaksi, jossa maksamista voi siirtää kuukausien päähän.

Kulutusjuhlakrapula pahenee, mutta mistä siihen löytyy lääke?
Syyllistäminen ei ole paras pilleri päänsärkyyn. Nuoret ovat oman aikansa lapsia, joille 500 euron pusero voi tuntua vuokranmaksua tai lainanlyhennystä tärkeämmältä. On mukavampi tarttua hetkestä kiinni kuin murehtia huomista.

Elämä ei ole kuitenkaan aina kivaa. Ainoa varma asia on, että laskut tulevat ja että ne on pakko maksaa.

Kulutusjuhlakrapulasta ei ole elämäntavaksi. Elämässä on kotiteatteriakin tärkeämpiä asioita. Ihan totta.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic