Uutiset

Kumpi näkyy paremmin?

Pelkäättekö pimeää , kysyy Aki Kaariniemi Ortelan koulun ekaluokkalaisilta ja napsaisee valot pois. Vierekkäin seisovat Juha Kiskola ja Sara Syyrakki. Toisella on turvaliivi päällä ja toisella ei.

-Kumpi näkyy paremmin, Kaariniemi kysyy ja tuikkii taskulampulla hämärässä luokassa.

Tietenkin Juha, koska Juhalla on turvaliivi, jonka heijastimet näkyvät pitkälle.

Aki Kaariniemi on sitä mieltä, että turvaliivi pitäisi olla pakollinen pimeällä liikuttaessa. Se pelastaisi monta turhaa onnettomuutta.

Lähellä sattuu eniten onnettomuuksia

Ortelan ekaluokkalaiset saivat maanantaina liikenneturvallisuudesta tietopaketin. Koulutusta vetivät Hamkin liikenneopetuskeskuksen opiskelijat Juha Kiskola ja Aki Kaariniemi.

Lapsilta myös kysyttiin, missä on koulumatkan vaarallisimmat paikat. Vastaus kuului, että kodin ja koulun lähellä.

-Siellä, missä on kaikista tutuinta, sattuu eniten onnettomuuksia.

Pyöräilykypärän käytöstä ei voi koskaan liikaa muistuttaa.

-Minulle kävi pienenä poikana niin, että ajoin mäkeä alas ja montusta ja kaaduin. Kädet ja polvet menivät ruvelle ja yksi kivi on vieläkin päässä, kertoo Kaariniemi.

-Voi herranjestas, kuuluu yleisöstä.

Ympäristöystävällisiä työkaluja

Hämeenlinnan kaupungin projektipäällikkö Sara Syyrakki vetää Kymppi-hanketta, joka järjesti maanantaina kolmella koululla turvallisuustempauksen.

Kymppi-hankkeessa etsitään ympäristöystävällisiä työkaluja kunnan palvelutuotantoon.

Syyrakki kertoo, että liikenneturvatempauksen lisäksi työn alla on marraskuinen maailman ympäristöpäivä. Silloin teemana on, kuinka ruokaa voi tuottaa ja tehdä ympäristöystävällisesti.

-Mietimme myös ympäristöystävällisiä työtapoja. Esimerkiksi teemana voisi olla energiatehokkuus tai olisiko järkevää tehdä yrityksille ympäristöpassi. Myös hankinnoissa ympäristöystävällisyyteen voi kiinnittää huomiota.

Syyrakki pitää hankkeen vetämisestä, koska siinä saa ideoida ja tehdä tärkeää työtä monialaisesti. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020