fbpx
Uutiset

Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha

Kokenut euroedustaja ja entinen kansanedustaja Liisa Jaakonsaari (sd.) arvioi EU-edustajan ansiotason isommaksi kuin kansanedustajan, mutta vastaavasti työ on paljon vaativampaa.
Suomalainen EU-edustaja saa kuukaudessa 6 800 euron verotettavan palkkion ja 4 500 euron verottoman kulukorvauksen. Lisäksi hän saa parlamenttipäiviltä 320 euron verottoman päivärahan. Myös muita kulukorvauksia maksetaan jonkin verran. EU-parlamentissa on nyt noin 751 edustajaa, joista suomalaisia 13. Kuva: Emilia Kangasluoma
Suomalainen EU-edustaja saa kuukaudessa 6 800 euron verotettavan palkkion ja 4 500 euron verottoman kulukorvauksen. Lisäksi hän saa parlamenttipäiviltä 320 euron verottoman päivärahan. Myös muita kulukorvauksia maksetaan jonkin verran. EU-parlamentissa on nyt noin 751 edustajaa, joista suomalaisia 13. Kuva: Emilia Kangasluoma

Euroedustaja ansaitsee enemmän kuin kansanedustaja. Meppi saa kuukaudessa 8 757,70 euroa, josta EU-veron ja vakuutusmaksujen jälkeen summaksi jää reilut 6 820 euroa. Tästä maksetaan vielä Suomeen vero.

Kansanedustajan veronalainen peruspalkkio on puolestaan 6 614 euroa.

Molemmille edustajille maksetaan myös muita korvauksia.

“Meppinä ansaitsee enemmän”

Kokonaisuutena palkkio-, kulu- ja kulukorvausjärjestelmät ovat monimutkaisia, mutta molemmissa tehtävissä toiminut Liisa Jaakonsaari (sd.) vahvistaa, että taloudellisesti EU-pesti on rahakkaampi.

– Meppinä ansaitsee hieman enemmän kuin kansanedustajana, hän sanoo.

Jaakonsaari huomauttaa, että vaakakupissa on myös se, että meppinä joutuu käytännössä asumaan useassa maassa ja usealla paikkakunnalla. Lisäksi työ EU-parlamentissa on vaativampaa ja monimutkaisempaa kuin Suomen eduskunnassa.

– EU-parlamentin työn on ehdottomasti rasittavampaa. Jo matkustaminen tekee siitä raskaampaa, hän sanoo.

Joissakin maissa meppi ansiokuningas

Kansanedustajien palkkiot nousevat kokemuksen mukana. 12 edustajanvuoden jälkeen palkkio on 7 408 euroa. Lisäksi esimerkiksi valiokuntien puheenjohtajat saavat 744 euron tai 1 226 euron lisäpalkkion valiokunnan merkityksestä riippuen.

Meppien kuukausipalkkio on aina sama eli käytännössä toisten maiden edustajat tienaavat suhteellisesti enemmän kuin toisten. Lisäksi osa EU-maista voi päättää, ettei edustajanpalkkiosta peritä veroja.

– Voin kuvitella, että Virossa ja Romaniassa palkkio on ruhtinaallinen. Suomessa se vastaa enemmän yleistä palkkatasoa. Joissakin maissa meppi voi ansaita enemmän kuin pääministeri tai presidentti, Jaakonsaari sanoo.

Siihen, miten EU-edustajan palkkio vastaa työn vaativuutta tai kestää vertailun muihin tehtäviin, Jaakonsaari ei halua ottaa kantaa.

– Minulla ei ole siitä valittamista.

Kulukorvauksista ison osan nielee toimisto

Peruspalkkion päälle sekä kansanedustajat että EU-edustajat saavat verotonta, kuukausittaista kulukorvausta, jonka tarkoitus on kattaa työstä aiheutuvia kuluja.

Kansanedustajan kulukorvaus on vajaasta tuhannesta eurosta yli 1 800 euroon edustajan kotipaikasta ja asumisjärjestelyistä riippuen.

EU-edustajan kulukorvaus on 4 513 euroa. Se on tarkoitettu kattamaan esimerkiksi toimiston vuokra- ja ylläpitokulut, puhelin- ja lehtikulut, laitekulut sekä konferenssien ja näyttelyjen järjestämisen. Matkoihin voi saada erillisiä korvauksia lippujen perusteella enintään 4 454 euroa vuodessa.

Jaakonsaaren mukaan iso osa kulukorvauksesta menee toimiston ylläpitämiseen. Kulut riippuvat muun muassa avustajien määrästä.

Onko käytännössä mahdollista, että on tosi säästäväinen ja ansaitsee siten itse enemmän?

– Kyllä niin varmasti on, Jaakonsaari vastaa, mutta ei halua ottaa kantaa siihen, tietääkö tällaista toimintatapaa.

– En seuraa toisten rahankäyttöä, hän napauttaa.

Veroton päiväraha nostaa mepin ansioita

EU-edustajalla on vielä yksi iso lisätulo kuukausipalkkion ja kulukorvauksen päälle: 320 euroa jokaiselta päivältä, jona parlamentin jäsen on parlamentissa työtehtävissä ja allekirjoittanut läsnäolorekisterin. Tätäkään tuloa ei veroteta.

Sitä, kuinka monta päivää edustaja työskentelee parlamentissa, on vaikea yleisesti arvioida. Jaakonsaaren mukaan paikalliset edustajat voivat olla läsnä viitenä päivänä viikossa. Suomalaiset ovat usein poissa esimerkiksi perjantain ja maanantain.

Jos meppi on parlamentissa läsnä kuukaudessa neljä päivää viikossa neljän viikon ajan, hänelle kertyy 5 120 euroa verotonta päivärahaa.

Palkkio, kulukorvaukset ja päiväraha

Mepin palkkio on EU-verojen ja vakuutusmaksujen vähennysten jälkeen 6824,85 euroa. Siitä maksetaan Suomeen vielä vero.

Yleinen kulukorvaus on 4513 euroa kuukaudessa.

Yleinen kulukorvaus on tarkoitettu kattamaan työstä aiheutuvat kulut, kuten toimiston vuokra- ja ylläpitokulut, puhelin-, laite- ja lehtikulut, edustus-, konferenssi- ja näyttelykulut.

EU-edustaja saa myös päivärahaa 320 euroa päiviltä joina parlamentin jäsen on parlamentissa työtehtävissä ja allekirjoittanut läsnäolorekisterin.

Korvauksia puolitetaan, jos työtä tekee vähän

EU-päivärahoissa ja kulukorvauksissa on ehtoja, joiden mukaan ne puolitetaan, jos edustajalla on paljon poissaoloja. Esimerkiksi päiväraha puolitetaan täysistuntopäiviltä, jolloin jäsen ei ole läsnä puolessa nimenhuutoäänestyksistä, vaikka olisi allekirjoittanut päivän rekisterin. Vastaavasti voidaan puolittaa kuukausittainen kulukorvaus.

EU-parlamentaarikkojen palkkiot maksetaan EU:n yhteisbudjetista. Nykyisellään parlamentissa on 751 edustajaa eli EU-budjetista menee meppien palkkioihin noin 6,6 miljoonaa euroa.

EU-edustajan kuukausipalkkio 8757,70 euroa on 38,5 prosenttia Euroopan unionin tuomioistuimen tuomarin peruspalkasta

Menot