Uutiset

Kumppari jäi kaupunkiin

– Ehdottomasti sopivat, hihkaisee muotitoimittaja Jaakko Selin.
Asia selvä, jos joku vielä epäili, ettei kumisaappaat jalassa voisi painella keskikaupungilla, voi nyt luvan kanssa vetää vedenpitävää pohkeidensa suojaksi.

Jaakko Selinin mielestä ilo pitää ottaa irti silloin, kun tarjonta on kuumaa. Jos kumisaappaiden jännittävin ilmentymä vielä muutamia vuosia sitten oli eläinkuosi, nyt tarjolla on värejä, pilkkuja, raitoja, nyörejä ja korkoja.

– Rohkaisen aina ihmisiä käyttämään kumisaappaita. Niitä ei tarvitse stailata muuhun vaatetukseen sointuviksi, vaan ne saavat näkyä, Selin sanoo.

– Todella tyylitietoisethan hakevat nyt metsästykseen, kalastukseen ja ratsastamiseen tarkoitettuja saappaita. Virkanainen ratsastussaappaissa on eroottinen.

Suurimmissa kaupungeissa tulisi periaatteessa toimeen pitkälti ilmankin kumisaappaita, koska sisätiloja on paljon. Selin liputtaa silti kumpparien puolesta. Ovathan ne muun muassa siirtäneet vanhat kunnon joka sään jalkineet pois näkyvistä.

Värikäs Hai aloitti nousun
Värikkäitä, hilpeäkuosisia, leikkisiä sadejalkineita on nyt ollut markkinoilla muutamia vuosia.

– Uusi nousu tuntuu alkaneen silloin, kun Hai-saapas tuli markkinoille. Sen jälkeen alkoi tulla muitakin värikkäitä saappaita. Uutta tulee kaiken aikaa lisää: lapsille on esimerkiksi nilkkuri- ja tennistossumalleja, kertoo Hämeenlinnan Etolan myymälänhoitaja Mari Seppälä.

Eniten saappaita ostavat kuitenkin aikuiset. Itselleen. Seppälän tuntuma on se, että kun uusi Hai-väri tulee, kysyntä kasvaa. Tällä hetkellä Etolan suosituimmat saappaat ovat liiloja.

Etola tuo myös itse maahan värikkäitä kumppareita. Maahantuotujen saappaiden uusin ulkoasu on krokotiilikuosi.

– Malleja ja värejä on huomattavasti enemmän kuin ennen. Nyt raskaat saappaat ovat jääneet pois, ja meiltä haetaan saappaita kaupunkikäyttöön. Kausi on kuumimmillaan juuri nyt, ja varasto elää joka päivä.

Kenkäkaupatkin myyvät kumia
Kumisaappaat ovat ennen kaikkea markettien ja ulkovaatemyymälöiden tuote. Esimerkiksi Hämeenlinnan K-kengän kumisaapasvalikoima on pieni. Menekkikään ei ole kovin rajua, mutta tarjolla on silti pieni valikoima ”muodikkaita kaupunkikumisaappaita”.

– Kun tulee sateista, kysyntäkin kasvaa, kertoo myyjä Marketta Lahti.

Vielä pari vuotta sitten K-kenkä ei myynyt kumppareita lainkaan. Nyt valikoimassa on muutamia värivaihtoehtoja.

Kenkä-Oscarissa märän kelin popoja on myyty aina. Tarjolla ovat pysyneet Nokian saappaat ja Vikingit, ”perussaappaat”, kuten myyjä Jaana Eerola määrittelee.

– Kumisaappaita menee aina hyvin kaupaksi. Nyt etenkin nuoriso on alkanut hankkia niitä.

Hämeenlinnan Partioaitassa tiedetään, että Jaakko Selin on oikeassa. Retkisaappaita on kuin onkin hankittu kaupunkikäyttöön. Ei tosin perusvihreitä. Tukevia vaellussaappaita haetaan edelleen vaelluksille ja metsään, mutta myyjä Terhi Kilpiäinen on huomannut värikkäiden Crocs-saappaiden kysynnän kasvaneen parin viime vuoden aikana.

Koska kumisaapasmuoti väistyy? Ei koskaan, uskoo Jaakko Selin.

– Luulen sen tulleen jäädäkseen. Muotivillityksistä jää aina jotain elämään. Kumisaappaat ovat kuten alimittaiset housut. Niitä on nykyään laillista käyttää missä ja milloin vain. Shortsejakin käytetään nykyään läpi vuoden. (HäSa)

Keltaiset käyvät kaikkialla
Kirkkaankeltaiset Hai-saappaat loistavat sateen keskeltä kuin pienet auringot. Hämeenlinnalainen Sirja Hannula pääsee ainakin jalat kuivina kotiin.

Hannula käyttää keltaisiaan niin kaupungilla, kotipihassa kuin leikkipuistossakin. Miniauringot ovat nyt olleet käytössä pari vuotta.

– Minulla oli aikaisemmin rumemmat kumisaappaat, mutta ajattelin, ettei niillä voi kulkea kaupungilla, joten hankin nämä. Hauskoja kumisaappaita näkyy kaupungilla paljon.

Hannula valitsi aikoinaan pinkin ja keltaisen välillä. Keltainen tuntui enemmän omalta väriltä.

Hämeenlinnalainen Tauno Nokkonen on sen verran vanhan ajan miehiä, että siniset kumpparit pysyvät vain ja ainoastaan kotipihan jalkineina.

– En lähde näissä edes lähikauppaan, Nokkonen hymyilee.

Menot