Kolumnit Uutiset

Kun Audi-mies kohtasi hitaan hämäläisen

Kevään tultua kaivoin kesäautoni tallista ja vaihdoin roolia talvipyöräilijästä osa-aikaiseksi kesäautoilijaksi.

Jo muutama päivä ratin takana on jälleen riittänyt muistuttamaan siitä, että vaikka Suomessa on autoiltu jo ainakin vuodesta 1899 asti, ei liikennekulttuuri tai toisten huomioon ottaminen ole vielä täksikään ajokaudeksi ehtinyt tänne pohjoiseen.

Mustan Audin kuljettajalla oli selvästi kiire, sillä lähes koko Turuntien mitan Poltinaholta Goodmanille Audi roikkui niin lähellä, että taustapeileistäni ei näkynyt kuin neljän renkaan logo. Niinhän siinä väistämättä käy, kun edessä madellaan vain lievää ylinopeutta vanhalla Fiatilla.

Audi-miehen (sellaisen pahamaineisen, tiedätte kyllä) pinna alkoi palaa jo ennen Yömakkaraa, kun erehdyin antamaan tilaa pysäkiltä tulevalle linja-autolle.

Tällainen tieliikennelain noudattaminen käy väkisinkin hermojen päälle niin, että Audi on protestina ajettava ihan kiinni takaluukkuun. Onneksi Audeissa on hyvät jarrut.

Viimeinen pisara kuitenkin oli, kun Vuorikadun risteyksessä kehtasin hiljentää niin, että suojatiellä ollut jalankulkija ehti pois alta. Taas joutui Audi-mies koskemaan jarruun, vaikka Audi on luotu kulkemaan.

Tuskin olin vanhan hautausmaan kohdalla ehtinyt vilkkuviikseen koskea, kun Audi-mies paukkasi torvi soiden ja nyrkki heiluen oikealta ohi.

Sen verran tuohduksissaan Audi-mies oli, että liikennevaloissa hän suorastaan lensi läpi punaisista. Onneksi ihminen tai joku vähäisempi auto ei osunut kiireisen Audin tielle.

Muutama viikko sitten reissailin liittoutuneiden maihinnousun hengessä Normandiasta Berliiniin.

Kaikissa matkalle osuneissa maissa näytti autoilijoille olevan selvää, että suojatielle astuvalle annetaan tilaa ja liikennevalojakin kunnioitettiin. Jopa paikalliset Audi-miehet ajoivat kaupungissa ihmisiksi.

Suomessa taas suojatietä käyttävää jalankulkijaa tunnutaan pitävän häirikkönä, joka ihan silkkaa ilkeyttään hidastaa autoja.

Jos alan koskaan käyttäytyä liikenteessä kuin tuo Audi-mies, niin tulkaa ottamaan ajokorttini pois ja tirvaiskaa vaikka kerran turpaankin, että opin olemaan.

Emme me polkupyöräilijät paljon Audi-miehiä paremmassa maineessa ole, mutta ainakin me tapamme vähemmän sivullisia tyhmästi törmäillessämme.

Tämä tästä valituksesta. Muistakaahan käydä tänään äänestämässä.

Päivän lehti

5.4.2020