Uutiset

Kun ehtisi asumaan

Asumme yhä kalliimmissa asunnoissa yhä vähemmän aikaa. Monen tukikohta on yömaja ja viikonloppukoti, kun ylityöt lisääntyvät; nyt väläytellään yhden lomaviikonkin vaihtamista rahaksi.

Rauhoitellessaan tiistaina lomakohusta kansanedustajia työministeri Tarja Filatov (sd.) sanoi, ettei hän ”missään tapauksessa halua, että ihmiset myyvät lomansa rahasta”.

Kiusaus myyntiin on kuitenkin suuri, kun on pienet lapset ja isot velat. Ja mistäpä velat syntyisivät elleivät kuplahintaisista asunnoista.
Mantra kuuluu: kun kilpailu lisääntyy, hinnat laskevat, kuluttaja hyötyy. Paitsi asuntomarkkinoilla. Hämeenlinnan tilanne on oiva esimerkki.

Reilusti alle 50 000 asukkaan kaupungissa toimii parin tuoreen tulokkaan ilmaannuttua yli tusina välitysfirmaa. Ja hinnat jatkavat nousuaan.

Viime sunnuntain Hämeen Sanomien asuntokauppailmoituksista tehty pikainen laskutoimitus osoittaa, että ”käytetystä” asuntoneliöstä saa pulittaa Hämeenlinnassa keskimäärin noin 1600 euroa. Eroja kuitenkin on: halvimpia kämppiä myymään joutuvan firman neliökeskihinta oli 1333 euroa, kun kalleimpia kämppiä kaupitteleva välittäjä pyysi 2000 euroa per neliömetri!

Kiinteistömaailma-firma ennusti maanantaina, että tässäkin maakunnassa asunnot vain tyyristyvät seuraavan puolen vuoden aikana.

Entinen olisi pian se välittäjä, joka ei yrittäisi kasvattaa myös omaa osuuttaan ja sanoisi kaupittelijalle, että älä hullu noin paljon pyydä.
Harmi kyllä liikesalaisuuden savuverhon taakse jäävät ne mielenkiintoisimmat tilastot. Montako asuntoa jää myymättä tolkuttoman hinnanasetannan takia? Moniko joutuu vaihtamaan välittäjää? Monestiko pyyntihintaa joudutaan jopa alentamaan, kun ostaja liikkuu muttei käy pyydykseen?

Voi olla, ettei Hämeenlinnassakaan olisi ”viisasta” antaa asuntojen kallistua liikaa. Pitäähän duunarinkin saada katto päänsä päälle, eikä kaupunkia ole tarkoitettu vain uus- tai vanharikkaille (paluu)muuttajille.

Mutta tuommoisen ”viisauden” perään huhuilu on energiantuhlausta. Jokainen – asunnon myyjä, vuokraaja, välittäjä – toimii rationaalisesti kun tuijottaa omaan napaansa ja ottaa omansa pois mistä voi.

Vuokra-asuntojenkaan hinnannousua ei sääntelyn poistuttua voi yrittää suitsia muilla keinoilla kuin varmistamalla, että asuntoja on hyyryläisille riittävästi tyrkyllä.

Alkuaskeleitaan Hämeenlinnassakin ottavalta Kunta-Asunnot Oy:ltä on lupa odottaa paljon, samoin nuorisoasunnoilta. Kuntapäättäjien sopii huolehtia, että näiden kehittäminen turvataan.

Jottei jouduta pian viettämään asunnottomien päivän lisäksi omistusasunnottomien päivää.

Ylipäätään: odottaako tämä vasta savupirteistä verestävin silmin kömpinyt kansa asumiseltaan liikaa?

Miksi asunnosta on tehty uusi elämää suurempi ”A” suomalaisen taakaksi? Kahdessa entisessäkin, Autossa ja Alkoholissa, on kestämistä; suhtautumisessa niihin on enimmäkseen suhteellisuudentaju hukassa.

Päivän lehti

6.8.2020