Kolumnit Uutiset

Kun Facebook-kutsu lähtee lapasesta

Toisaalla tässä lehdessä kerrotaan paikallisten teinityttöjen syntymäpäiväjuhlista, jotka lähtivät niin sanotusti lapasesta.

Tarkoitus oli pitää mökillä hauskaa limsaa ja sipsejä napostellen. Paikalle saapui kuitenkin pyytämättä ja tilaamatta kuutisenkymmentä vierasta, joista monella oli oma pullo mukana. Eikä niissä pulloissa ollut muumilimsaa.

Mökille he löysivät Facebookissa levinneen avoimen kutsun kautta.

Poliisijuttuhan siitä tuli, ja nyt sosiaalitoimella ovat kädet täynnä humalaisista alaikäisistä kirjattujen lastensuojeluilmoitusten kanssa.

Facebookin syyksihän moni tämän varmasti laskee, vaikka kautta aikain nuoriso on pysynyt aina ajan tasalla siitä, mitä ja missä tapahtuu. Jo ennen sosiaalista mediaa tai kännyköitäkin kotibileet kasvoivat usein pelkkää lähipiiriä isommaksi tapahtumaksi. Huhupuhe on tehokkain viestintäväline.

Onneksi suomalaisilla nuorilla oli ja on edelleenkin sen verran tolkkua päässä, että harvemmin nämä yllättäen isoksi paisuneet kotibileet päättyvät esimerkiksi sohvapöydällä suoritettuun defenestraatioon tai muuhun täysin turhaan ilkivaltaan.

Jokainen teinin vanhempi varmasti muistelee vieläkin kauhulla viime syyskuussa Hollannista uutisoituja syntymäpäiväjuhlia. Tuolloin 16 vuotta täyttävän tytön Facebook-kutsu lipsahti vahingossa julkiseksi, ja alta aikayksikön yli 30 000 ihmistä ilmoittautui mukaan juhliin.

Aivan kaikki eivät onneksi paikalle tulleet, mutta Harenin pikkukaupungin poliisilla oli silti kiireinen yö, kun juopunut nuorisomassa remusi juna-asemalta kohti tytön mellakka-aidoilla piiritettyä kotia. Poliisi pidätti yli 30 nuorta ja kymmeniä vietiin sairaalaan.

STT:n uutisen mukaan vasta aamulla kaupunkilaiset uskaltautuivat kaduille katsomaan ryöstettyjä kauppoja, rikottuja katulamppuja ja siellä täällä roihuavia pieniä tulipaloja. Kaikki tämä yhden pienen klikkauksen takia.

Osataan sitä Hämeessäkin. Forssa-Loimaa-Somero -kolmiossa kuohui kaksi vuotta sitten kesällä, kun nuoriso elvytti vanhan kylätappeluperinteen uutta tekniikkaa hyväksikäyttäen. Väkivallan kierre alkoi loppukesästä ja kostoretkiä sekä kostoretkien kostoretkiä naapurikylälle organisoitiin pitkälle syksyyn niin tekstiviesteinä kuin Facebookissakin.

Poliisi joutuikin tuolloin vetoamaan mediassa kaikkiin osapuoliin, jotta koston kierre saataisiin katkaistua.

Onneksi joskus Facebook-kutsu lähtee lapasesta ihan positiivisellakin tavalla.

Yksi esimerkki tällaisesta onnenkantamoisesta nähtiin viime kesänä Kuopiossa, kun 2500 katsojaa saapui seuraamaan, ylittääkö Janne Seppälä yli 30 vuotta sitten koulussa tekemänsä oman pituushyppyennätyksensä.

Väkijoukon hurratessa Seppälä leiskautti 327 senttiä – ja ylitti ennätyksensä 17 sentillä.

Näin Seppälän ja hänen ystävänsä keskinäisestä vedonlyönnistä Facebookissa alkanut kisa paisui hyväntuuliseksi hyväntekeväisyystapahtumaksi, jossa ei tarvittu poliiseja.

Joskus somessa käy näinkin hyvin.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic