Uutiset

"Kun hereillä olemisessa on työtä koko päiväksi"

Kolmen lapsen äiti Anne Tapaila, 38, kirjoittaa tuoreessa proosarunokirjassaan, kuinka ”ahdistus tulee päälle kuin höyryjuna”. Kun on riittävän väsynyt, pelkkä lämmönnousu lapsella saa ”vatsan tiukalle kerälle”, ja hereillä olemisessa on työtä koko päiväksi.

Nyt Anne puhuu jo vapautuneesti uupumuksestaan, mutta muutama vuosi sitten oli toisin. Silloin hän ei edes ymmärtänyt olleensa huonossa kunnossa. Hän halusi väkisin hoitaa kaiken täydellisesti, vastata kaikkiin vaatimuksiin.

Jälkikäteen hän on ymmärtänyt, että vaatimukset olivat hänen itsensä asettamia.

-Itse halusin, että kaiken piti olla täydellistä. Siivosin ja silitin, passasin vieraita ja värkkäsin jopa yötä myöten lasimaalaus-joulukoristeita ikkunoihin.

-Nyt osaan jo keskittyä olennaiseen. Mitä siitä, jos lapsiperheen kotona ei ole aina paikat tip top. Pääasia on, että lapset saavat rakkautta, ruokaa ja päälleen kuivat, puhtaat vaatteet.

Anne Tapaila sanoo, ettei hän kärsinyt raskauden jälkeisestä masennuksesta, vaan ennen kaikkea unen puutteesta ja siitä, että tapahtui liikaa yhtaikaa.

Kolmen vuoden ajan hän heräsi lasten takia noin viisi kertaa yössä eikä aina saanut heräämisten jälkeen nukuttua.

Valvomista aiheuttivat etenkin keskimmäisen lapsen allergia ja nuorimmaisen korvaongelmat.

Lapset syntyivät remontin keskelle

Stressiä aiheutti myös valtava remontti, jonka Tapailat tekivät vanhaan taloonsa Janakkalan Jokimaalla.

Anne ja hänen miehensä Matti Tapaila muuttivat Helsingistä kymmenen vuotta sitten Matin isoisän isän rakentamaan, satavuotiaaseen puutaloon.

Talo oli idyllinen, mutta huonossa kunnossa, ja kaikki mukavuudet puuttuivat. Remontti ja talon laajennustyöt kestivät yhdeksän vuotta. Perheen kolme lasta ovat siis syntyneet remontin keskelle.

Viime vuodet Anne on ollut lasten kanssa kotona. Viime marraskuussa hän aloitti työt opettajan sijaisena Ryttylän koulussa Hausjärvellä.

Anne Tapaila tietää nyt, ettei pitkä työmatka sovi hänelle. Entinen työ matkatoimiston päällikkönä puolentoista tunnin ajomatkan päässä Tampereella oli liian rankkaa pienten lasten äidille.

Kirjoittaminen auttoi ulos ahdistuksesta

Mikä sitten johti muutokseen ja uupumuksen hälvenemiseen? Anne Tapaila kertoo löytäneensä ulospääsyn ahdistuksesta kirjoittamisen avulla.

Kirjoittamisen hän löysi erään tärkeän keskustelun jälkeen. Keskustelukumppani kysyi häneltä, mitä hän kaikkein eniten haluaisi tehdä.

-Vastasin, että halusin nukkua, sillä en ollut kolmeen vuoteen pystynyt nukkumaan kunnolla. Seuraava kysymys oli, mitä haluaisin nukkumisen jälkeen. Tajusin, että halusin ennen kaikkea kirjoittaa. Sitä olin harrastanut teini-iässäkin.

Anne löysi Janaki-kirjoittajayhdistyksen, ja alkoi saada tukea kirjoittamiselleen. Häntä myös kannustettiin julkaisemaan runojaan. Viime viikonvaihteessa Tapaila julkisti HajaNainen-teoksensa.

-Toivon, että kirjani herättää keskustelua siitä, miten lapsiperheet oikeasti jaksavat ja miten kovilla äidit voivat olla.

-Minulla olivat tukena ymmärtävä mies sekä vertaisryhmä muita äitejä. Mutta esimerkiksi uudelle paikkakunnalle muuttava nuori perhe saattaa olla täysin ilman turvaverkostoa. Ongelmat voivat kasaantua suuriksikin.

Päivän lehti

6.8.2020