Uutiset

Kun jotain viisasta on pakko sanoa ...

Voi voi näitä meidän ministereitämme. Suut käyvät ja juttua suoltuu, vaikka asiasta ei mitään tiedetäkään.

On luonnollista, että Norjan murhenäytelmä järkyttää jokaista. Kun tällaisessa mielentilassa antaa lausuntoja televisioon, tulos on poikkeuksetta surkea.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mielestä hiukankin suurempien lannoite-erien kauppaa pitää valvoa ja ostajien rekisteröityä.

Mikähän mahtaa ministerin mielestä olla ”hiukankin suurempi erä”?

Lannoitepakkauksen peruskoko on 650 kilon suursäkki. Kokonaisen rekkakuorman ostaja ei Suomessa ole edes suurtilallinen. Tonnista typpilannoitetta syntyy jo erityisen kova räjähde.

Aikooko ministeri Räsänen oikein tosissaan valvoa jokaista apulantakauppaa ja -kuljetusta. Onko lannoiterekan kuljettaja tai viljatilallinen potentiaalinen terroristi?

Täydellisestä asiantuntemattomuudesta kieli myös ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) lausunto. Niinistön mielestä lannoiteseoksista pitää poistaa tarpeettomat ainesosat ja erityisesti sellaiset, joista voi valmistaa pommin.

Ensinnäkään seoksissa ei ole tarpeettomia aineita, yleensä vain typpeä, fosforia ja kalia eri sekoitussuhteissa. Jos typpi poistetaan, samalla tavaran lannoiteominaisuus häviää. Ei se tosin räjähdäkään.

Mutta pääsipähän ympäristöministerikin kommentoimaan. Luomuihminen kun on, höperötkin puheet lannoitteista istuvat luontevasti hänen suuhunsa ja menevät moniin kuulijoihin ihan täydestä.

Maatalousministerin olisi viisasta, vaikka ennen hallituksen iltakoulua, pitää kollegoilleen lyhyt johdatus lannoitteiden perimmäisestä olemuksesta. Ehkä sen jälkeen läpien puhuminen omaan päähän edes hiukan hellittäisi.

Arkitodellisuudesta on vieraantunut myös ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.). Hänen mielestään sivistysvaltion kansalaisilla ei ole syytä olla aseita lainkaan eikä ainakaan kotona. Missä päin maailmaa tällainen sivistysvaltio mahtaa sijaita?

Ministerin mielestä aselakia pitää edelleen kiristää. Uudesta aselaista ei ole vielä edes muste kuivunut eikä kenelläkään ole kokemuksia sen vaikutuksista, ei Tuomiojallakaan. Mutta vanhan pasifistin patenttivastaus lain tiukentamisesta irtoaa aina, kun jotakin kamalaa sattuu.

Asiantuntijat sanovat Norjan aselakia maailman tiukimmaksi. Ja silti kävi näin.

Kun netissä leviää kutsu kokoontua juopottelemaan tiettyyn paikkaan, sinne ilmaantuu kuin salamaniskusta tuhansin porukkaa. Nettiyhteisö on vireä ja kasvaa kaiken aikaa. Joka hetki, vuorokaudet läpeensä miljoonat ihmiset ovat ajassa kiinni, osallisena sosiaalisesta mediasta.

Poliisin tai minkään muunkaan viranomaisen voimavarat eivät riitä seuraamaan, mitä kaikkea vihapuhetta ja suorasanaista uhkailua netissä liikkuu.

Jospa netin vakiväki ryhtyisi edes vähän veljensä vartijaksi ja ilmoittaisi havaitsemistaan häiriköistä poliisille. Sellainen olisi juuri paljon puhuttua ja kaivattua yhteisöllisyyttä ja vastuunkantoa parhaimmillaan.