Uutiset

Kun keittiön sydän kaipaa paikkausta

Luultavasti 1900-luvun alkupuolelta oleva leivinuuni nököttää tulisija paljastettuna vanhan puutalon keittiössä.

Tämä on muurari Lauri Saarisen työmaa. Uustuotannon lisäksi mies on erikoistunut vanhojen, nimenomaan 1800- ja 1900-luvun taitteessa tehtyjen uunien korjaukseen. Taito on harvinainen.

-Pitää vaatia itseltään paljon tietoa ennen kuin näitä pystyy korjaamaan, Saarinen sanoo.

-Ennen jokaisella muurarilla oli oma tyylinsä tehdä työtä. Täytyy tuntea heidän käyttämänsä tekniikka ennen kuin voi uunin korjata. Periaatteessa kaikki vanhat uunit ovat yksilöitä. Toimintaperiaate on sama, mutta rakenteet erilaisia.

Sijainti vaikuttaa korjauspäätökseen

Muurarin ja asiakkaan tulee ottaa monta asiaa huomioon kun pohditaan, lähdetäänkö vanhaa uunia korjaamaan. Korjaaminen tulee monesti kalliimmaksi kuin uuden tekeminen, mutta kustannuksia ei aina tuijotella.

-Ensinnäkin pitäisi ajatella takan miljöötä. Ei nykyaikainen kaakeliuuni sovi esimerkiksi vanhaan hirsirakennukseen.

-Joskus on myös paljon järkevämpää lähteä korjaamaan kuin tekemään uutta. Jos tämäkin leivinuuni olisi purettu kokonaan, olisi tullut muuta rakennustyötä pirun paljon lisää, Saarinen sanoo.

Saarinen sanoo, että periaatteessa uuni kuin uuni on korjattavissa, mutta muurarin täytyy osata asiakkaan kanssa käydä läpi, mikä on kannattavaa ja mikä ei. Jos savukanavat ja ulkokuoret ovat suhteellisen ehjät, uuni on vielä korjattavissa.

-Jos uunissa kuitenkin on esimerkiksi puhtaaksi muurattu pinta, se pitäisi purkaa melkein kokonaan. Sellaista korjausta ei kannata tehdä.

Uuneja puretaan liian hätiköidysti

Vanhoissa uuneissa Saarista kiehtoo juuri niiden korjaamisen haasteellisuus.

-Jos lähtee väärällä tavalla ja väärästä kohtaa purkamaan uunia, se on kohta kokonaan sylissä. Uunista tulee vain yksi kivikasa nenän eteen. Uuni täytyy ensin saada kestämään kasassa, ja korjaamisen jälkeen toimimaan ja kestämään.

Komeita uuneja ei Saarisen mukaan osattu arvostaa 1960- ja 1970-luvuilla.

-Todella nättejä uuneja kannettiin silloin pihalle ja nyt harmitellaan, kun sellaisia ei enää ole. Vanhoja uuneja lähdetään liian herkästi purkamaan. Moni olisi vielä täysin korjattavissa.

Purku-ukaasin saanut uunikaan ei ole Saariselle mahdoton tapaus.

-Siitä saa todellakin hyvänolontunteen kun onnistuu sellaisessa, mistä toiset sanoo, etteivät pysty tätä tekemään. (HäSa)