fbpx
Uutiset

Kun Lady Gaga luovuttaa morsiamen

Kuula ja Mendelssohn saavat korkeintaan hyräillä mukana, kun nykyhääparit marssivat alttarille. Ylen viime viikolla tekemän jutun mukaan hääparien näkemys soveliaasta kirkkomusiikista joustaa kuin kesäjumpassa remmottu kuminauha.

Kuten television lukuisista hääohjelmistakin huomaa, ovat nyt muodissa “meidän näköiset” häät. Jos Prinsessa Ruususen häämarssi ei kuvasta Raijan ja Pentin sisintä, mitä sitä vastaan taistelemaan.

Ylen mukaan pariskunnat tahtovat jammata alttarille heille tutun kappaleen tahdissa. Vaikka kukaan muu häävieraista ei tunnistaisi marssisävelmää, tulee sen merkitä Raijalle ja Pentille jotakin syvällistä, nostaa heidän tarinansa tavallisen massarakkauden yläpuolelle ja todistaa osapuolten persoonallisista luonteista.

Yksilöllisen persoonallisuuden tuntomerkki on mielipiteen muodostamisen taito. Siksi Raija ja Pentti tahtovat musiikkia, josta he tykkäävät, onhan tykkääminen mielipide. Mendelssohnista on vaikea sanoa mitään, koska silloin pitäisi ehkä tietää jotakin musiikin historiasta ja teoriasta. Sen sijaan Raija tykkää romanttisista komedioista ja popista, Pentti scifistä.

Hääpari näkee itsensä marssimassa alttarille Notting Hillin soundtrackin Ain’t No Sunshine -kappaleen sydämen pakahduttavassa tunnelmassa, ja alttarilta pois mahtipontisesti Star Warsin Darth Vaderin tunnusmusiikin saattelemana. Raija ja Pentti ovat katsoneet molemmat elokuvat yhdessä, joten niillä on parille oma merkityksensä.

Toisaalta jalat askeltavat kirkon käytävällä luontevimmin biisiä, jota on jorattu yläasteen limudiskoista lähtien. Raija ja Pentti ovat syntyneet 1980-luvulla, joten he asettavat jalkansa Scatmanin, Mascaran tai XL5:n tahtiin. Scatmanin valinnassa tosin kannattaa pitää mielessä, ettei morsiamen saattaja saa olla kovin huono jaloistaan: Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop vie alttarille aikamoisella pikakelauksella.

Pariskuntaan kolahtavat myös nykyhitit, joilla on oma roolinsa parin yhteisellä taipaleella. Raija ja Pentti ovat rakastuneet popkappaleen tahdissa ja haluavat ensitunteen olevan läsnä myös onnen lopullisen sinetöinnin hetkellä. Tätä kaunista ajatusta ei lähipiirin tule kommentoida muistelemalla iltaa yökerho Night Lifen tanssilattialla, kun Pentti pyysi juuri tapaamaansa Raijaa tanssimaan liian kovalla jytäävää Lady Gagan Bad Romancea vähän ennen pilkkua.

Useissa kirkoissa toivotaan, että hääpari valitsisi kirkon arvoja ja perinteitä kunnioittavaa musiikkia. Joissakin kirkoissa taas on otettu tiukka linja eikä niissä soiteta kuin perinteistä häämusiikkia. Jos tällaista ohjesääntöä ei ole, voi kanttori joutua keskelle kaupantekotilannetta, jossa hääpari vaatii yhtä hurskasta kappaletta vastaan ainakin puoltatoista Madonnaa.

Vaikka hääpari ei kokisi tarvitsevansa kirkon edustajalta sielunhoitoa, kannattaa häneltä ottaa käytännön neuvoja. Kun urkuri yrittää vääntää vanhaa soitinta joraamaan studiossa miksattua Lady Gagaa, eivät lopputuloksesta nauti edes Pentti ja Raija.

Menot