Kolumnit Uutiset

Kun minä joskus kuolen

Kun minä joskus kuolen. Tuttu ajatus?

Nykytiedon valossa ihmisen maksimielinikä on jossain 120 vuoden korvilla. Maailman pitkäikäisin ihminen, ranskalainen Jeanne Calment kuoli 122-vuotiaana vuonna 1997.

Calment ei koskaan dementoitunut, vaan säilytti koko ikänsä henkisen toimintakykynsä ja huumorintajunsa. Wikipedia kertoo, että vielä viimeisinä vuosinaan Calment vitsaili, että hänellä on vain yksi ryppy ja että hän istuu sen päällä.

Calment poltti säännöllisesti 117-vuotiaaksi eli 96 vuoden ajan. Hän joi portviiniä kohtuullisesti ja rakasti suklaata.

Hänen geeniperimänsä oli hyvä. Naisen isä kuoli 94-vuotiaana ja äiti 86-vuotiaana, mikä on ihan tavatonta 1830-luvulla syntyneille ihmisille.

Calmentin kuolinsyyksi ilmoitettiin yksinkertaisesti vanhuus.

Kun ihminen vanhenee, hänen kromosomiensa päissä olevat telomeerisilmukat lyhenevät. Kun silmukasta ei ole mitään jäljellä, koko solu tuhoutuu ja kun solut tuhoutuvat, tuhoutuu ihminen.

Voitko sitten omalla toiminnallasi vaikuttaa telomeerisilmukoiden lyhenemisaikaan?

Et, koska niiden pituus määräytyy geneettisesti.

Pientä helpotusta tuskaan tuo se, että silmukoiden kulumiseen vaikuttavat jonkin verran ympäristötekijät.

Meille hoetaan, että jos et huolehdi itsestäsi, teet vain hidasta itsemurhaa.

Älä syö punaista lihaa. Syö vegeruokaa. Älä polta tupakkaa. Juo kohtuudella. Älä jää sohvalle makaamaan. Älä tee sitä. Äläkä tee tuota.

Kaikki tämän tietävät, mutta toinen osa kansasta kuntoilee jatkuvasti ja toinen osa mussuttaa suklaata sohvatyynyihin uppoutuneena.

Tiedättekö, mikä on se paikka, jossa eliniän pidentämisestä ollaan kaikkein kiinnostuneimpia? Tuore Image-lehti kertoo, ettei se ole Harvard tai Yale, ei Oxford tai Cambridge, vaan yllätys, yllätys Piilaakso.

Teknologian oletetaan ratkaisevan ongelmat, joita tiede ei ole vielä kyennyt.

Googlella on oma bioteknologiayritys. Mark Zuckerberg ja vaimonsa Priscilla Chan antoivat kolme miljardia dollaria kaikkien sairauksien parantamiseen.

Pilvipalveluyhtiö Oraclen johtaja Larry Ellison totesi, ettei ymmärrä kuolemaa. Hän lahjoitti yli 400 miljoonaa dollaria vanhenemisen pysäyttämiseen.

Joskus on ihan tervettä kysyä itseltä, haluaisitko elää ikuisesti.

120-vuotissyntymäpäivänä Jeanne Calmentilta kysyttiin, millaisena hän näkee tulevaisuutensa. Hän vastasi sen tulevan olemaan hyvin lyhyt.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic