Uutiset

Kun nyt putsataan, jouluna säkenöi

Harva taitaa tietää, kuinka monipuolista kirkon vahtimestarin työ on. Työpäivät eivät todellakaan ole keskenään samanlaisia.

Joskus on hyötyä siitäkin, ettei päätä huippaa korkeissakaan paikoissa.

Janakkalan Pyhän Laurin kirkon vahtimestarit Tuula Forss ja Kaarin Vuorinen ovat tällä viikolla ahkeroineet kirkon kynttiläkruunujen kimpussa. Heidän apunaan on ollut Tervakosken kirkon vahtimestari Eeva Tammelin-Närhi.

Jokasyksyinen urakka

Kirkon vanhat kattokruunut puhdistetaan joka syksy, jotta kruunujen loiste joulukirkossa olisi mahdollisimman säkenöivä.

-Kynttilöitä poltetaan näissä viidessä kruunussa vain jouluisin. Viiteen kattokruunuun menee yhteensä 140 kynttilää, Tuula Forss kertoo.

Kynttilät palavat jouluaaton ja joulupäivän jumalanpalveluksissa, joita on yhteensä viisi. Samat kynttilät eivät kestä koko joulua, joten välillä kruunuihin on vaihdettava uudet kynttilät.

Kynttilöiden sytyttämistä, sammuttamista ja vaihtamista varten vahtimestarin on kivuttava ylös korkeille tikkaille.

Puhdistaminen sen sijaan on hieman helpompaa, sillä sitä varten kruunut lasketaan alas. Laskeminen onnistuu kirkon vintille asennettujen venevinssien avulla.

-Ne asennettiin 1991-1992, kun kirkkoa remontoitiin, kiinteistöjenhoitaja Kari Sivonen kertoo.

Vahtimestarin päätä ei huippaa

Mutta eteläisen puolen parvella on messinkikruunu, jota ei voi vinssata alas. Sen puhdistaminen on melkoisen vaivalloista ja vaatii tekijältään ketteryyttä, tasapainoa – ja päätä, jota ei huippaa.

Forssilla nämä ominaisuudet ovat. Pientä muutosta on kuitenkin hänen mukaansa tapahtunut.

-Tein tätä työtä ensimmäisen kerran kuusitoista vuotta sitten. Jostain syystä se tuntui silloin helpommalta.

Parvella työskentelyä vaikeuttaa se, että siellä ei voi käyttää tikkaita. Lattia viettää liian jyrkästi alaspäin. Itse asiassa lattia on niin vino, että siellä tottumattoman on vaikea kävelläkin.

Janakkalan kirkon viidestä kruunusta kolme on kristallikruunuja ja kaksi on messinkisiä valaisimia. Kristallikruunujen puhdistus on nykyään melko helppoa, sillä ne voidaan sumuttaa kristallin puhdistamiseen kehitetyllä aineella. Mitään pyyhkimistä ei tarvita.

Ihmesumute toi työhön vauhtia

-Olemme käyttäneet sumutetta muutaman vuoden ajan. Aiemmin jouduimme irrottamaan kaikki kristallisosat puhdistamista varten. Silloin yhden kruunun puhdistamiseen meni aikaa kolmatta päivää.

Ihmesumute on tuonut työhön vauhtia, sillä nykyään kaikki kruunut saadaan puhdistettua kahdessa päivässä.

Kruunujen kynttilät sytytetään ja sammutetaan sitä varten valmistetun kepin avulla. Sen toisessa päässä on metallinen osa, johon saa kiinnitettyä tuohuksen, jolla kynttilät sytytetään. Metalliosassa on myös sammutinosa, jolla kynttilän liekit tukahdutetaan.

Tuula Forss tunnustaa, että hän ei pysty joulujumalanpalveluksissa keskittymään sanomaan. Sen sijaan hän tarkkailee kruunuja ja niiden kynttilöitä.

Palava kynttilä putosi alas

-Kerran jumalanpalveluksessa kävi niin, että keskimmäisestä kruunusta putosi yksi palava kynttilä alas käytävälle.

Syynä oli se, että kynttilä oli kuumentanut yläpuolellaan ollutta kynttiläpesää niin, että siinä ollut kynttilä oli alkanut sulaa ja oli lopulta valahtanut alas.

-Sen jälkeen olemme tienneet, että kruunujen osat on aseteltava niin, etteivät eri kerroksissa olevat kynttilät ole samassa linjassa.

Mutta eivät kynttiläkruunut aiheuta huoltajilleenkaan vain huolta ja murhetta.

-Kyllä ne hienosti säkenöivät kynttilöiden palaessa. Ja auringon paistaessa kristallit heijastavat eri värejä upeasti, Forss sanoo. (HäSa)