fbpx
Kolumnit Uutiset

Kun on vaaralle alttiina syntymämaa...

Toistaiseksi ainoa suomalainen Nobel-kirjailija F. E. Sillanpää riimitteli talvisodan kynnyksellä nimeään kantavan marssilaulun lujittamaan kansakunnan yhtenäisyyttä ja taistelumoraalia.

Mutta kun syntymämaa oli todella vaaralle alttiina, nobelisti vietti palkintorahojensa turvin talvisodan kuukaudet lokoisasti tukholmalaisessa hotellissa.

Juuri nyt syntymämaa ei ole sodan vaaralle alttiina, mutta muuten ei mene hääppöisesti.

Pankkiiri Björn Wahlrooskin astui sillanpääläiselle turvapolulle ja muutti Ruotsiin. Kenties länsinaapuria ei enää kuitenkaan pidetä täysin turvallisena, koska nyt mennään jo hiukan etäämmälle.

Muuan Helsingissä ilmestyvä sanomalehti uutisoi eilen, että suomalaisten nuorehkojen eläkeläisvuorineuvosten joukkopako Portugalin veroparatiisin on käynnissä.

Talouselämään ison jalanjäljen jättäneet Keskon Matti Halmesmäki, Rautaruukin Sakari Tamminen ja Nokian Renkaiden Kim Gran turvaavat miljoonien ansiotuloistaan kertyneiden satojentuhansien eurojen eläkkeidensä verottomuuden.

Ei vielä edes lakisääteistä kansaneläkeikää saavuttanut kolmikko oli kovissa asemissa elinkeinoelämän etujärjestöissä ja keskeisten yritysten hallituksissa.

Vuorineuvosten muutto ei ole kovin omaperäinen ratkaisu. Kun vallankumouksen hento liekki sammui lopullisesti, SKP:n puheenjohtaja Arvo Aalto lähti Suomesta, ei suinkaan Moskovaan, vaan Portugaliin.

“Eteenpäin toveri Arvo Aallon viitoittamalla tiellä”, kajahtaa suomalaisen kapitalismin etuvartion taisteluhuuto.

Jo on aikoihin eletty! Tasavaltaan puuhataan yhteiskuntasopimusta, jotta talouden syöksykierre katkeaisi. Kansaa valistetaan hädän ymmärtäjäksi ja uhrivalmiuteen.

Poliittinen johto uskoo esimerkin voimaan. Muutamat ovat jo ilmoittaneet tyytyvänsä hieman vähäisempään palkkaan tai kieltäytyneet sen korotuksista.

Nyt halla on vienyt nämäkin hennot yhteisvastuun oraat. Ahneuden lopulliset rajat ovat vielä vetämättä.

Usein yhteisvastuuta korostaneen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle seuloutuu pääsääntöisesti kansalaiskunnoltaan koeteltuja ihmisiä.

Vieraslistan laatijaa helpottaa, kun nyt on tiedossa, keitä ei ainakaan kutsuta.

Menot