Uutiset

Kun pitäisi nähdä tulevaisuuteen

Lammin Porraskosken kylässä puhuttaa nyt entisen voimalaitoksen saneeraussuunnitelma. Kunnan järjestämässä keskustelutilaisuudesssa maanantaina äänessä olivat lähinnä he, jotka pelkäävät voimalan kunnostuksen vievän asukkailta ja kesäasukkailta enemmän kuin tuovan. Keskustelussa unohtui miettiä, miten voimalan käy, jos sitä ei kunnosteta.

Vaikka voimala ja pato nyt ovat kunnossa, kuten eräs keskustelija sanoi, vaativat kaikki ihmisen rakennelmat kunnossapitoa. Kymmenen-kahdenkymmenen vuoden päästäkin ja pitkälle siitä eteenpäin rakenteiden pitäisi olla kasassa.

Voimalan saneerauksesta on kiinnostunut kansainvälinen suomalainen Waterpumps WP Oy, jonka toimitusjohtaja Matti Pirttimäki selvitti yhtiön suunnitelmia Porraskosken varalle.

Porraskosken voimala ei olisi yhtiölle ollenkaan rahakas bisnes, vaan yhtiö käyttäisi kaunista paikkaa pr-tarkoituksiinsa ja uuden turpiinimallinsa kokeilemiseen.

Tämä tarkoittaa, että Waterpumps pitäisi rakennukset ja padot kunnossa ja maiseman siistinä hamaan tulevaisuuteen.

Mikään moderni yrityshän ei esittele liiketuttavilleen rojukasaa eikä suinkaan antiikkista, vaan uusinta tekniikkaa, vaikka samalla yhtiö on luvannut pitää huolta myös voimalan museoarvoista: Lammin kunta edellyttää, että vanhat koneet säilyvät.

Kunta oli pyytänyt Waterpumpsia selvittämään, onko sähkölaitoksen saneeraus mielekästä. Samalla kunta on asettanut tiukat reunaehdot sille, miten kunnostus toteutetaan.

Voimalaitos ja pato sijaitsevat rakennussuojelualueella. Se tarkoittaa, että voimalan kaikki korjaus – ja muutostyöt on tehtävä säilyttäen kulttuurihistorialliset ja maisema-arvot. Waterpumps sitoutuukin kunnan vaatimusten mukaisesti kunnostamaan voimalaitosrakennukset täysin vanhaan muotoon.

Rantakaavan laatimisessakin on ollut lähtökohtana Porraskosken kehittäminen käyttäen hyväksi ja säilyttäen olemassa olevia rakennuksia, rakenteita ja maisemaa. Olennaista on, että paikalliset asukkaat saavat vapaasti käyttää ja liikkua voimalan alueella edelleen.

Jos Waterpumpsin kiinnostukseen tartutaan, isketään monta kärpästä yhdellä iskulla.

Varmistetaan voimalahistorian ja porraskoskelaisten kauniin ympäristön säilyminen heidän käytössään sekä saadaan viihtyisä kokoontumis- ja näyttelytila. Saadaan myös pieni mutta erittäin nykyaikainen sähköntuotanto käyntiin.

Vaihtoehtoja toki on: Porraskoski voidaan entistää luonnontilaansa kalojen hyväksi.

Hauhon Vihavuodenkoski on hieno esimerkki kosken entisöinnistä ja sahan rakennusten kunnostamisesta kyläläisille.

Pari muttaa mallin soveltamisessa on: mistä otetaan rahat paikkojen kunnossapitoon tulevaisuudessa, jos niistä ei huolehdi vakavarainen liikeyritys, sekä miten Porraskosken entistäminen istuu rakenteiden säilyttämiseen?

Pirkko-Liisa Kastari

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien toimittaja

pirkko-liisa.kastari@hameensanomat.fi

Mainos