fbpx
Uutiset

Kun rahat riittävät kaikkeen muuhun

Pietarin lounainen jätevedenpuhdistamo avattiin, uutisoitiin viime viikolla. Mitä sitten?

Sitä vaan, että Suomenlahden pohjukan merivesi ei pelastu vielä sillä, että surullisen kuuluisa ekohanke eli Pietarin lounainen jätevedenpuhdistamo toteutui. Lounainen puhdistamo on mitoitettu 700 000 asukkaan jätevesille.

Virallisten tilastojen mukaan Pietarissa asuu 4,2 miljoonaa ihmistä. Kaupungissa syntyy jätevettä vuorokaudessa 3,5-4 miljoonaa kuutiota. Pietarin keskuspuhdistamo toimii jo nyt täydellä teholla eli se suoltaa ulos putkistaan 1,5 miljoonaa kuutiota. Uuden puhdistamon putkistoissa virtaa vuorokaudessa 330 000 kuutiota jätevettä. Mihin mahtavatkaan loput jätevedet virrata?

Kylmä totuus on edelleen, että melkein viidennes pietarilaisten jätevesistä päätyy puhdistamattomana joko Nevajoen kautta tai suoraan Suomenlahteen.

Kaiken lisäksi lounainen paskavatkaamo on biologinen puhdistamo, eli jätevedestä ei puhdisteta fosforia. Ja kuten kaikki tietävät, fosfori taas vaikuttaa meren rehevöitymiseen.

Itämeren suojelukomission suomalaisvaltuuskunnan johtaja Tapani Kohonen kertoi Hämeen Sanomissa heinäkuussa, että puhdistamo on kuitenkin suuri askel eteenpäin ja, että venäläiset ovat lämpiämässä ajatukselle fosforin poistosta. Lämpiämässä ajatukselle!

Surullisen kuuluisan ekohankkeesta tekee jo se seikka, että puhdistamo oli alunperin jäänyt kesken entisen Neuvostoliiton kaaduttua ja vasta nyt se saatiin valmiiksi, kovalla tuskalla ja ulkomaisen rahoituksen turvin.

Venäläisillä on ollut ehkä halua puhdistaa jätevesiään, mutta kun sitä rahaa ei ole. Kuukausi sitten Venäjän puolustusvoimat testasi kuitenkin mannertenvälistä ballistista ohjusta Barentsinmerellä.

Lähes 200 miljoonan euron vatkaamosta on puhuttu Suomen lähialueyhteistyön suurimpana yksittäisenä hankkeena. Se oli myös ensimmäinen EU:n pohjoisen ulottovuuden ympäristökumppanuuden tukemana valmistunut projekti. Suomi pyyhki venäläishanketta 10 miljoonalla, Ruotsi 11 miljoonalla. Ja edelleen jätevedet virtaavat Suomenlahteen.

Lounainen puhdistamo avattiin tottakai juhlallisissa tunnelmissa. Avajaisia kunnioittivat läsnäolollaan muun muassa presidentti Vladimir Putin, tasavallan presidentti Tarja Halonen sekä pääministeri Göran Persson sekä tietenkin sadat kutsuvieraat.

Halonen totesi tilaisuudessa, että nyt näyttää siltä, että ympäristöasiat ovat tulleet pysyväksi osaksi venäläistä ateriaa. Putin ei kuitenkaan antanut ymmärtää, että Venäjä olisi lisäämässä rahoitustaan ympäristöhankkeissa. Seuraavaksi listalla on Pietarin pohjoisen kokoojatunnelin rakentaminen, ja kuinka ollakaan hinta noin 200 miljoonaa euroa. Kenenköhän rahoilla se rakennetaan?

Ettei vaan kävisi niin, että jatkossakin ympäristöasiat suolletaan alas wc-pöntöstä.

Menot