Uutiset

Kun toimijaan tartutaan

Tapio Lahtinen

Siellä, missä ”osaajat” ja ”toimijat” kohtaavat, on palaverin paikka.

Ennen muinoin, kun osaajat olivat vielä nimeltään ”työntekijöitä”, he tekivät töitä. Kun toimijat olivat ”kauppoja”, ”verstaita” ja ”tehtaita”, niissäkin tehtiin töitä.

Kun duunareista ja kauppiaista tuli osaajia ja toimijoita, piirtoheittimet ja videotykit kaivettiin esiin. Lapiot vaihtuivat läppäreihin, ja työnteko loppui siihen paikkaan.

Kaikki eivät vielä sujuvasti osaa tätä työelämän nykyslangia, joten suomennan.

Osaaja ei osaa mitään mutta tietää mitä muiden pitäisi osata.

Toimija ei tee mitään mutta osaa hahmotella kiehtovia visioita siitä, mitä muut tekevät kymmenen vuoden päästä.

Muita muodikkaita uusammattinimikkeitä ovat muun muassa nämä:

Olija: henkilö, joka seisoo tai tavallisemmin istuu jonkin matkan päässä koordinoimassa muiden työntekoa, allokoimassa resursseja sekä vastaamassa tulosten evaluoinnista.

Ryhtyjä: henkilö, jonka keskipitkän aikajänteen tavoiteasetanta nojautuu positiivisena jatkuvan taloudellisen kehityksen mahdollistamaan toimintakonseptin laajentamiseen ja brändin hyödyntämiseen muuttuvassa toimintaympäristössä.

Aikoja: ryhtyjän lähin esimies, joka hahmottaa toimintaympäristön muutoksia pitkällä, tavallisesti kosmisella aika-avaruusjatkumolla.

Tarttisrupeeja: yrityksissä tavallisesti keskiportaan johtotehtävissä työskentelevä henkilö, jonka erikoisvastuualueena on tuotekehityksen ja suunnittelun koordinointi yleisehköllä tasolla ja laveahkolla aikaperspektiivillä.

Emmävaantiedäkkö: yritysten ja muiden toimijoiden asiakasrajapinnassa, esimerkiksi puhelinneuvonnassa, operoiva henkilö, jolle yrityksen toiminta ja asiakkaiden toiveet muodostavat erittäin pitkällä aikajänteellä avautuvan enigmaattisen mysteerin muuttuvassa toimintaympäristössä.

Emmänykerkiijä: edellisen apuna toimiva tukihenkilö, jonka vastuualueena on emmävaantiedäkön tavoitteiden konkretisointi kenttätasolla.

Ottijatuottaja: toimijoiden osaamispotentiaalin kehittämisestä vastaava päällikkötason visiokoordinaattori erityisvastuualueenaan Linnunradan reuna-alueiden asteroidivyöhykkeiden muuttuvan toimintaympäristön seuranta ja raportointi.

Kukamitähäärikkö: henkilö, jonka vastuualueena on tietointensiivisten toimijoiden informaatiosisältöjen systematisointi ja harmonisointi sekä punos- ja sidosryhmien välisen yhteistyön kehittäminen.

Eioonäkynykkö: pääjohtajatason vastuuhenkilö, jonka toimialueena on koko konglomeraatin galaksi- ja astraalitason kehittäminen, supernovien koordinointi, ekosysteemin ylläpito ja kvanttimekaanisten ilmiöiden valvonta.

Aiminävai: alimman suoritusportaan pohjimmainen toimihenkilö, jonka esimiehinä toimivat kaikki yllämainitut, ja koko joukosta ainoa, joka löytyy aurinkoisena päivänä työpaikalta.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic