fbpx
Uutiset

Kuningas sotki pahan kerran asiansa

Kuningas Kaarle XVI Kustaasta kirjoitettu kirja ampaisi länsinaapurissa raketin lailla myyntilistan kärkeen. Samalla se nosti kuninkaalliset viikkojen puheenaiheeksi tavalla, jota he eivät missään tapauksessa halunneet.

Kuninkaan yksityiselämän auki repivä paljastuskirja pyyhkäisi pois kaiken sen myönteisen julkisuuden, jota kesän häät Tukholmassa Kaarle Kustaan perheelle toivat.

Häissä onnesta hymyilevä perheenisä ja laajaa arvostusta nauttiva ruotsalaisuuden symboli onkin kirjan mukaan alkoholipitoisista seksi-illoista nauttiva mellansvensson, jolla oli suhde tunnetun pop-laulajattaren kanssa.

Tilannetta vain pahensi kuninkaan esiintyminen torstaina metsästysretken yhteydessä. Virallisesti hän ei kommentoinut kirjaa, silti hän näin teki hyvin epämääräisen, epävarmoin ja lopulta paljolti kirjan perusjuonta tukevin sanoin.

Kuningas puhui aivan kuin hänelle olisi lyöty kirja käteen vain hetkeä ennen haastattelutuomiota. Kuitenkin kirjasta oli kohuttu jo viikkokausia, joten hänellä oli hyvää aikaa valmistautua paljastuksia koskeviin kysymyksiin.

Eikö Ruotsin kuninkaalla ole neuvonantajia, jotka opastavat häntä mediapelissä? Hänen esiintymisensä oli sanalla sanoen surkeaa.

Ruotsalaiset odottivat kuninkaan kiistävän edes kirjan karkeimmat paljastukset. Sitä hän ei tehnyt, sen sijaan hän viittasi asioiden tapahtuneen kauan sitten ja siksi on katsottava eteenpäin.

Perheen sisällä kuninkaan elämästä on tehty tiliä, sillä Kaarle Kustaa sanoi keskustelleensa kirjasta kotona. Tämän jälkeen on selvä, että kuningatar Silvian on tehtävä tiliä julkisuudessa sekä näistä puheista että kirjan sisällöstä.

Mikä on kirjassa totta, mikä liioittelua, mikä tarua, mikä valetta? Tekijät ovat länsinaapurin raskasta ja hyvän bisneksen haistavaa sarjaa, joten paljastukset eivät varmasti lepää tyhjän päällä. Vaikuttaa siltä, etteivät kirjan totuudet joudu testiin oikeusistuimissa.

Hämmästyttävää kyllä tutkimuksen noin puolet ruotsalaisista katsoo, että kuninkaalla on oikeus yksityiselämään, jonka yksityiskohtia median ei pidä penkoa.

Kysymys ei voi olla vain yksityiselämän oikeudesta vaan siitä, mitä kaikkea verhon takana on tapahtunut ja saa tapahtua. On kestämätöntä ajatella, että ruotsalaisten ainoa totuus kuninkaallisista olisi vain häähumun tapainen hunajainen pintajulkisuus.

Ruotsalaisen median kirja panee kysymään, mikä on sen tehtävä. Tämä kaikki onkin saanut tapahtua ilman, että lehtien olisi pitänytkään kirjoittaa kuninkaan vauhdista rivin riviä saati suuria otsikoita?

Median linja on ollut vaikeneminen.

Kuningaskunnan loppua kirjasta syntynyt kohu ei suinkaan tarkoita, vaikka näinkin ennustetaan. Vain osa ruotsalaisista on kiinnostunut kuninkaan yksityiselämästä ja monet länsinaapurin asukkaat ymmärtävät kuninkaallisten suuren mainosarvon.

Menot