Uutiset

Kuningaslajin maine sai pahan kolhun

Veikkausliigan piti nousta maan suosituimmaksi palloilusarjaksi ohi jääkiekon SM-liigan. Näin ainakin visioivat lajin nokkamiehet vuosikymmen sitten.

Totuus on kuitenkin ollut päinvastainen. Veikkausliiga on menettänyt jatkuvasti yleisöä. Viime vuonna jopa jääkiekon toiseksi korkein sarja Mestis ohitti ottelukohtaisessa yleisökeskiarvossa Veikkausliigan.

Yleisön vähyys on kiristänyt entisestään seurojen talouksia. FC Oulu menetti jo liigapaikkansa, kun se ei pystynyt esittämään liigapomoille uskottavaa budjettia.

Tampere United taas otti rahaa epämääräisiltä sijoittajilta, joiden epäillään junailleen otteluiden lopputuloksia. TamU tarvitsi kipeästi rahat välttääkseen konkurssin. Tampere Unitedin tarina oli päättyä kotimaisessa jalkapallossa ainakin tämän kauden osalta torstaina, kun Palloliiton kurinpitovaliokunta sulki seuran jalkapallotoiminnasta. Valituslautakunnan perjantaisella päätöksellä TamU saa toistaiseksi jatkaa pelaamista kotimaan sarjoissa. Lopullisesti asia päätetään myöhemmin.

Veikkausliigaa, ja miksei koko lajin mainetta Suomessa, mustaa vielä se, että Rovaniemen Palloseuran yhdeksän ulkomaalaispelaajaa joutui purkamaan sopimuksensa sopupeliepäilyjen takia.

Kun sarja-avaukseen on enää runsas pari viikkoa, otteluohjelmasta ei tiedä kukaan, samoin lopullinen joukkuemäärä odottaa liigapomojen päätöksiä. Hävettävä ja hienoa lajia ikävästi leimaava tilanne.

Suurimmat syntipukit löytyvät suuren yleisön ja lajifanaatikkojen mukaan amatöörimäisistä seurajohtajista. He ovat kuitenkin tehneet valtavan työn lajin olosuhteiden kohentamisessa, markkinoinnissa ja medianäkyvyyden lisäämisessä.

Ongelma vain on siinä, ettei laji vedä. Urheiluyleisö ei syty suomalaiselle sarjajalkapalloilulle. Televisio näyttää illasta toiseen kansainvälisiä huippupelejä, vähäiset lupauksemme viedään muualle jo junnuikäisinä, eikä maajoukkueemme kykene nousemaan EM- tai MM-lopputurnauksiin.

Urheiluyleisön sytyttävää kipinää ei ole löytynyt, eikä näillä näkymin löydy. Valitettavasti.

Haukutuilla seurajohtajilla ei tällaisessa tilanteessa ole kuin kaksi mahdollisuutta. Joko hankkia omia tai yrityksensä rahoja lajiin polttavia fanaatikkoja tai vähentää kuluja.

Ensiksi mainitusta mallista on huonoja kokemuksia esimerkkinä Sedu Koskinen ja Haka. Koskinen panosti Hakaan 1,5 miljoonaa kahdessa kaudessa. Silti seura oli menossa konkurssiin. Hjallis Harkimolta paloi Seduakin enemmän rahaa, kun hän yritti tehdä Jokereista futismenestyjää.

Molemmat sanoivat näkemiin kiitos miljoonamenetyksiensä jälkeen.

Tuo jälkimmäinen vaihtoehto tietää sitä, ettei pelaajille kyetä maksamaan kuin päivärahoja ja kulukorvauksia. Samassa suhteessa panostus pelaamiseen vähenee ja pääsarjastamme tulee täydellinen amatöörisarja.

Suomalainen pääsarjapalloilu on nyt äärimmäisen vaikeassa tilanteessa. Hukattu maine karkottaa lisää yhteistyökumppaneita ja rehellisiä, ulkopuolisia rahoittajia.

Hieno laji ansaitsisi Suomessakin yleisöä vetävän laadukkaan pääsarjan. Se on helppo nostaa tavoitteeksi, mutta äärimmäisen vaikea käytännössä toteuttaa. Siitä nykyinen tilannekin kertoo.