fbpx
Uutiset

Kunkku jäi kiinni vanhan rysän päältä

Svensk Damtidningin nettisivu kertoi lauantaina, että “På plats fanns kungafamiljen samlad – sidan vid sida för första gången sedan om kungen släpptes”. Eli Ruotsin kuningasperhe oli julkisuudessa ensimmäistä kertaa yhdessä, sitten kun kunkku jäi kiinni rysän päällä.

Tai eihän se ihan rysän päältä ollut, vaan tapahtumista on pitkälti toista kymmentä vuotta. Ikään kuin ruotsalaisille olisi tullut yllätyksenä, että kuningas Carl Gustaf on vain ihminen ja on käynyt vieraissa siinä missä tavalliset svenssonitkin.

Kuningatar Silvia on naapurimaassa korotettu jo ennen tätä episodia lähes pyhimyksen arvoon. Hän on koko kuningattaren uransa ollut kaiken arvostelun yläpuolella.

Kuntosaliohjaaja Daniel Westlingin piti pyrkiä lähes kymmenen vuotta ennen kuin onnistui kiipeämään reittä pitkin prinssiksi. Silvialta muutos kisaemännästä kuningattareksi onnistui huomattavasti nopeammin.

Nyt näyttää, että kruununprinsessa Victorian pikkuveljen Carl Philipin on vielä isosiskoaankin hankalampaa ujuttaa tositv-tähti Sofia Hellqvist kuninkaan ja kuningattaren suosioon.

Nämä Bernadottet ovat silti ihan tavallisia pulliaisia.

Komean sotilasuran tehneelle ranskalaiselle Jean-Baptiste Bernadottelle tarjottiin Ruotsin kruunua kultatarjottimella sekavien vaiheiden jälkeen 1800-luvun alussa kuningas Kaarle XIII:n halvaannuttua.

Jean-Baptiste hyväksyi kuninkaan pestin oitis. Sen jälkeen Ruotsin ja välillä Norjankin, kruunu on taas periytynyt suvussa.

Jean-Baptiste oli syntyisin ihan tavallisesta punaverisestä perheestä, niin kuin kaikki muutkin maailman siniveriset.

Outoa, että yhä nykypäivänä sellaisessa tasa-arvon pesässä kuin Ruotsissa ihan tosissaan nostetaan kuningasperhe jalustalle. Valtaa kuninkaalla ei ole ollut vuosikymmeniin. Maan keulakuvina häntä kuitenkin pidetään.

Kuningasperheellä sanotaan olevan pr-arvoa. Euroopassa heidät tunnetaan ja amerikkalaiset ovat lääpällään kaikkeen kuninkaallisen niin kuin me suomalaisetkin, kun meillä ei kuninkaallisia ole.

Svensk Damtidning on kuninkaallisiin erikoistunut naistenlehti. Se tietää heti, jos Drottninghomin linnan suunnalta kuuluu risaus, mutta on hyvin selvillä myös muiden maailman hovien tapahtumista.

Lehden levikki on melkoinen. Jostain syystä meitä jaksaa kiinnostaa tämä turha joukko, joka ei ole asemassaan ansioillaan, vaan vain siksi, että sattui syntymään tai naimaan tiettyyn perheeseen.

He ovat kauniita ja rikkaita, mutta voimme lohduttautua sillä, etteivät he aina mitään älykköjä ole.

Silti suomalainenkin iltapäivälehdistö tekee jo sivusuunnitelmia Britannian prinssin Williamin ja Kate Middletonin häitä varten. Saamme mitä haluamme, sivukaupalla aikuisten satua.

Menot