Uutiset

Kunnallista selviämisasemaa pohditaan Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeen poliisi tutkii mahdollisuutta perustaa maakuntaan selviämisasema, jota hoitaisi joku muu kuin poliisi. Paikaksi on kaavailtu Riihimäkeä, jossa on poliisiasemalla kymmenisen vuotta sitten remontoidut putkatilat käyttämättöminä. Poliisilaitos on pyytänyt maakunnan kaupungeilta asiasta kannanottoa 27. maaliskuuta mennessä.

Selvitystehtävän on antanut poliisihallitus sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) tahdon mukaisesti. Vastaava tehtävä on annettu myös Perä-Pohjolan poliisilaitokselle. Poliisihallitus haluaa poliisilaitosten raportit toukokuuhun mennessä.

Poliisijohtaja Seppo Kolehmainen poliisihallituksesta, miksi kunnat ottaisivat hoitaakseen ja maksaakseen tehtävän, jota poliisi on perinteisesti hoitanut?

-Vuodelta 1974 olevan lain mukaan selviämis- ja säilöönottotilojen järjestäminen kuuluukin kunnille, mutta lakia ei ole pantu täytäntöön. Ymmärrän hyvin kysymyksen, kun kunnilla on muutenkin taloudellisesti tiukkaa. Toivon kuitenkin, että asiaa tarkastellaan kokonaisvaltaisesti yksilön auttamisen näkökulmasta, eli miten saadaan juomis- ja putkakierre poikki ja myöhemmin tulevat terveyshaitat ehkäistyä. Se olisi yhteiskunnallekin edullisinta.

Lain mukaan poliisin on hoidettava kiinniotot ja putkakuljetukset. Mistä syntyy säästöä, jos poliisipartioiden aika menee juoppojen kuskaamiseen maakunnan laidoilta Riihimäen selviämisasemalle. Kuka hoitaa silloin hälytystehtävät?

-Kiinniotossa puututaan perusoikeuksiin ja tarvitaan siksi poliisin valtuuksia. Tarvitaan lainmuutos, jos kiinniotto tai kuljettaminen annetaan muiden kuin poliisien tehtäväksi. Kuljettamisessa on todella paradoksi ja tästäkin näkökulmasta asiaa pitää tutkia, sillä kuljettamiseen kuluva aika on pois tärkeämmistä töistä. Toisaalta, jos ihmisen putkakierre saadaan poikki, kuljetukset vähenevät.

Kanta-Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Mika Heikkonen on Seppo Kolehmaisen kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa putka ei ole oikea tapa hoitaa alkoholismista kärsiviä, vaan tarvittaisiin sosiaalitoimen ja terveydenhuollon ammattilaisten apua.


Juoppojen määrä on vakio

Kanta-Hämeessä otettiin viime vuonna kiinni 974 juopunutta. Hämeenlinnan seudulla kiinniotettuja oli 601, Riihimäen seudulla 228 ja Forssan seudulla 145. Esimerkiksi Forssasta juoppokyyti Riihimäkeen sitoo partion pariksi tunniksi. Juopumuspidätysten määrä on vuosittain likimain vakio ja myös asiakkaat ovat pääosin samoja.

Aggressiivisesti käyttäytyviä juopuneita ei voi viedä kunnalliselle selviämisasemalle, vaan poliisin putkaan. Poliisin on siis mahdollisesta kunnallisesta selviämisasemasta huolimatta edelleen ylläpidettävä putkaa ympärivuorokautisesti. Sitä vaatii myös tutkintavankien säilyttäminen poliisivankilassa, jonka yhteydessä juoppoputkat ovat.

Riihimäen seudun juopot kuljetettiin joidenkin vuosien ajan Hyvinkäälle putkaan, mutta kustannussyistä tästä luovuttiin. Nyt Riihimäeltä tuodaan pahnoille Hämeenlinnaan. Forssassa on omat putkat. Aina kun mahdollista, päihtynyt viedään selviämään kotiinsa, mutta liiallinen humala tai rähinöinti estää sen.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kirjoitti taannoin blogissaan, että viime vuonna koko maassa jäi 100 000 kiireistä poliisin hälytystehtävää hoitamatta poliisin resurssipulan takia. Poliisien määrää aiotaan säästösyistä edelleen vähentää. (HäSa)

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic