fbpx
Uutiset

Kunnan kiinteistöistä linjauksia alkuvuonna

Hattulassa tehdään ensi vuoden alkupuolella isoja ratkaisuja. Tarkoitus on päättää kunnan kiinteistöverkosta eli siitä, missä tiloissa kunta jatkossa toimii.

-Ne ovat tulevaisuuden kannalta tärkeitä ratkaisuja. Meillä on edelleen liikaa pieniä ja epäkäytännöllisiä kiinteistöjä kunnan käytössä, sanoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Tuomola tiistaina Hattulan ensi vuoden budjettiesityksen julkistamistilaisuudessa.

Tarkastelu ei koske kuitenkaan ainoastaan pieniä kiinteistöjä vaan koko kiinteistökantaa. Samalla pohditaan muun muassa Pappilanniemen sairaalakiinteistön ja Tuulia-kodin rakennusten tulevaa käyttöä.

Rakennuksia ja yksittäisiä tiloja on käyty läpi jo pitempään, sillä toiveena oli, että ratkaisut olisi saatu tehtäväksi budjetin yhteydessä.

-Tähän ei aivan ehditty, mutta ensi helmikuussa valtuuston puheenjohtajisto, kunnanhallitus ja johtoryhmä käsittelevät asiaa, sanoo kunnanjohtaja Martti Pura.

Kotirinne ja Viiriäinen kärjessä

Ensi vuoden tärkeimmät rakennushankkeet Hattulassa ovat uuden Viiriäisen päiväkodin sekä Kotirinteen asuinalueen kunnallistekniikan rakentaminen.

Kunnan lainamäärä kasvaa ensi vuonna noin kahdella miljoonalla eurolla, ja lisäys johtuu juuri mittavista rakennushankkeista.

-Investoimme yhteensä 4,5 miljoonalla eurolla, ja se on meikäläisittäin iso summa, Tuomola huomautti.

Viiriäisen rakentaminen on jo käynnistynyt, työmaalla päiväkoti Tiitiäisen naapurissa tehdään parhaillaan perustuksia. Kotirinteen alueen kunnallistekniikka on tarkoitus rakentaa ensi vuonna kerralla valmiiksi, vaikka tontit tulevat myyntiin vähittäin.

Tulovero syyniin vuoden kuluttua

Hattulassa valtuusto on jo vahvistanut kunnan ensi vuoden tuloveroprosentiksi 19,25. Lukema pysyy ennallaan, mutta kiinteistöveroa kiristetään hieman. Korotus tuo noin 200 000 euroa lisää verotuloja kunnalle.

Toisaalta valtionosuuksia Hattulalle on tulossa noin 600 000 euroa vähemmän kuin tänä vuonna.

Tuomolan mukaan tuloveroprosentin korotusta joudutaan miettimään vakavasti vuoden kuluttua.

-Asia olisi tietysti helppo jättää seuraavan valtuuston ratkaistavaksi, mutta emme halua tehdä niin.

Maan hallituksen ajaman kuntauudistuksen kepeistä ja porkkanoista Tuomola totesi, ettei valtion velkaantumiskierre lupaa hyvää kenellekään.

-Kunnanhallitus päätti maanantaina, että se seuraa valtionosuuksien kehitystä, ja jos siellä tapahtuu olennaisia muutoksia, budjettiin esitetään tarvittavat muutokset välittömästi, sanoi kunnanjohtaja Pura. (HäSa)

Menot