Uutiset

Kunnan minimiksi 20 000 asukasta

Suomen hallitus on määritellyt kaikessa hiljaisuudessa minimikoon, jonka suuruisia Suomen kuntien tulisi jatkossa olla. 20 000 asukkaan luku lipsahti julkisuuteen torstaina Hämeenlinnan Verkatehtaalla puoluesihteereiden paneelikeskustelussa.

Ensimmäisenä luvun heitti ilmoille SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner, joka kommentoi edellispäivänä puhuneen STM:n kansliapäällikön Kari Välimäen puheita laajoista, jopa 100 000 asukkaan sosiaali- ja terveysalueista.

-Hallituspöydän ääressä on puhuttu 20 000 asukkaan kunnista. Valitettavasti ja onneksi meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin rakentaa vahvoja peruskuntia, joiden asukaspohja nostetaan 20 000 henkilöön, Jungner sanoo.

Muut hallituspuolueiden edustajat eivät kiistäneet lukua, vaan viittasivat siihen myös omissa puheenvuoroissaan.

Keskusta ei niele lukua

Opposition ääntä paneelissa edustanut keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen naurahtaa, että kuutta hallituspuoluetta yhdistää ainoastaan niiden halu kuntaliitoksiin.

-Teillä kaikilla on vakaa käsitys siitä, että suomalaisen yhteiskunnan vakavin ongelma on pienen kunnan keskustalainen kunnanjohtaja, Laaninen kommentoi ennustaen, että aihe nousee ensi vuoden kunnallisvaalien pääteemaksi.

Jungner vastaa samantien Laanisen heittoon.

-Populistisesti voisin sanoa, että 1991 kaatui Neuvostoliiton suunnitelmatalous. 2011 kaatuu keskustan suunnitelmatalous, Jungner vastaa.

Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja Laura Rädyn mielestä ei ole tärkeää, onko kuntia Suomessa nykyisen 336 sijaan jatkossa 100 vai 120.

-Joka tapauksessa määrä on merkittävästi pienempi kuin nyt. On vaikeaa luopua vallasta, mutta onhan se viisautta, että yhdessä ja samassa kunnassa tuotetaan palvelut ja tehdään päätökset rahasta, Räty toteaa.

Laaninen kiittää Rätyä ja Jungneria rehellisyydestä, koska nämä myöntävät kyseen olevan vallasta.

-Minä puolestani pelkään pahoin, että kansalaisyhteiskunta tulee heikkenemään, kun kymmeniätuhansia reuna-alueiden ihmisiä vetäytyy päätöksenteosta, Laaninen toteaa.

Puitelaki tulossa

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka (vas.) jättää mahdollisuuden myös poikkeuksille.

-Jos jossain päin Suomea kuntaliitoksiin ei yksinkertaisesti kyetä, on mahdollista pitäytyä myös hallintohimmeleissä, Puhakka sanoo viitaten erilaisiin kuntayhtymiin ja yhteistoiminta-alueisiin.

Hän kuitenkin tunnustautuu vahvan peruskunnan kannattajaksi ja uskoo, että vapaaehtoisiin kuntaliitoksiin lähdetään aiempaa hanakammin.

-Minulla on sellainen näppituntuma. Kyllä euro opettaa, Puhakka sanoo

Hänen mukaansa vielä tämän vuoden säädetään uusi puitelaki, jossa linjataan, kuinka vahvoja peruskuntia tarkalleen viedään eteenpäin.

Puoluesihteerien torstainen paneelikeskustelu Verkatehtaalla päätti SKTL:n järjestämät Sosiaali- ja terveysturvan päivät. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic