Uutiset

Kunnan pitää tunnistaa perustehtävänsä

Janakkalan vs. teknisen johtajan Hannu Seppälän mielestä kuntien pitäisi nyt selvästi tunnistaa, mitkä ovat kuntien ydintehtäviä.

-Ne pitää tehdä hyvin – ja se kaikki muu, se priorisoidaan. Siitä, mitä ei kannata tehdä, pitäisi osata luopua.

Tätä pitää miettiä erityisesti nyt, kun ollaan vaikeassa taloustilanteessa – ja kun monen kunnan tulevaisuus voi kuntauudistuksen vuoksi olla vaakalaudalla.

Vuoden työrupeama Janakkalassa

Seppälä on rakentamistekniikan diplomi-insinööri, jolla on monipuolinen kokemus kuntien teknisestä toimesta. Hän on työskennellyt Janakkalan lisäksi neljässä kunnassa: Oulussa, Kuopiossa, Espoossa ja Saarijärvellä, jossa hänellä on vakituinen virka.

Janakkalan kausi jää suunnitellusti vain vuoden mittaiseksi, sillä Seppälä on työskennellyt Juha Prittisen vuorotteluvapaasijaisena. Prittinen palaa puikkoihin 12. maaliskuuta.

Seppälän kokemuksen mukaan kunnilla on erilaisia toimintatapoja. Janakkalassa on hänen mielestään paljon hyvää, mutta kehitettävääkin löytyy.

Hän on kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että Janakkalan kunnan tulisi säilyä itsenäisenä.

-Kuntauudistuksessa on puhuttu lähinnä työssäkäyntialueista. Minusta pitäisi vertailla sitä, mitkä kunnat toimivat hyvin lakisääteisissä palveluissa.

Aina se raja jossakin on

Hän ei myöskään täysin ymmärrä puhetta siitä, että kuntien rajat rajoittaisivat toimintaa.

-Ainahan se raja johonkin muodostuu – myös kuntaliitosten jälkeen.

Seppälä on ehtinyt lyhyen pestinsä aikana uudistaa Janakkalan investointisuunnittelua. Pohjana on nyt kymmenen vuoden aikajana, kun aikaisemmin katsottiin vain neljän vuoden päähän, koska tuo neljä vuotta on kunnan taloussuunnitelmakausi.

Jotkut valtuutetut ovat arvostelleet sitä, että tietyt hankkeet pudotettiin viime vuoden lopulla investointisuunnitelmasta. Seppälä rauhoittelee, että lähes kaikki aiemmat hankkeet näkyvät kuitenkin ei-julkisella kymmenen vuoden listalla.

Investoinnit pidettävä kurissa

Janakkalan pitäisi Seppälän mielestä pyrkiä siihen, että investoinnit pysyisivät vuosittain alle kuudessa miljoonassa eurossa.

-Tai jos joskus on isommat investoinnit, ylitys pitäisi tasata heti seuraavana vuonna.

Kuluvana vuonna ei päästä alle kuuteen miljoonaan – talousarviossa investointien määrä on 6,8 miljoonaa.

Investointeja siirretään usein eteenpäin taloustilanteen tai muiden tarpeiden takia.

-Kun siirretään eteenpäin, pitää pystyä näkemään, mitä paineita se aiheuttaa tulevaisuudessa.

Korjausinvestoinnit pitäisi suunnitella yhtä hyvin kuin uudisrakentaminenkin. Rakennusten kuntoa pitäisi tarkkailla koko ajan.

-Maailman helpoin tapa säästää rahaa on se, ettei toteuteta peruskorjauksia, Seppälä sanoo kuivasti.

Jossain vaiheessa korjaukset on kuitenkin pakko toteuttaa, ja jos viivytellään liikaa, rahaa kuluu enemmän.

Janakkalassa on jouduttu viime aikoina korjaamaan tiloja huonon sisäilman takia. Jänispolun päiväkodin ongelmat olisi Seppälän mukaan voitu todennäköisesti välttää, jos rakennuksessa olisi tehty kuntoarvio vuonna 2008, jolloin tiloja peruskorjattiin.

Kaavoitus vaikuttaa moneen asiaan

Kaavoitukseen ja maanhankintaan Seppälä toivoisi lisää suunnitelmallisuutta.

-Jo kaavan suunnitteluvaiheessa pitäisi laskea tulevat kustannukset. Mitä alueen toteutus ja ylläpito maksavat? Ja mitä heijastuksia uudella kaavalla on muihin menoihin kuten päivähoitoon ja koulupuoleen?

-Tätä tehdään kunnissa luvattoman vähän. Janakkalassa on yritetty suhteellisen hyvin varautua, mutta vielä enemmän pitäisi miettiä kaavojen järkevyyttä ja niiden vaikutusta tulevaisuuteen.

Maanhankinta ei ole ollut Seppälän mielestä tarpeeksi järjestelmällistä. Sitä pitää tehostaa Tervakoskella, jos uuden Eväsojan alueen tontit alkavat käydä hyvin kaupaksi.

-Mutta kunnan on pidettävä kiinni oikeasta hankintahinnasta. Kunta ei saa ylihinnoitella maata. Jo maanhankinnassa pitää olla tiedossa, mitä infra ja ylläpito maksavat ja mitkä ovat tulevat palvelutarpeet.

Kadut surkeassa kunnossa

Seppälä rullaluisteli Turengissa kesällä, ja huomasi, että osa kaduista on ”todella huonossa” kunnossa.

-Nyt pitäisi tehdä katujen kuntoarvio. Ja kun tehdään uusia asuin- tai yritysalueita, niiden kadutkin pitäisi tehdä heti valmiiksi.

Katujen korjausten puutteissakin näkyy Seppälän mukaan se, että kunnan budjettia laadittaessa perusturva ja koulutus vievät rahat, ja tekniikan asioita siirretään eteenpäin.

-Nyt on alkamassa katuvalojen saneeraus, joka on iso investointi. Janakkalassa on katuja lähes sata kilometriä, Seppälä huomauttaa. (HäSa)

Mainos