fbpx
Uutiset

Kunnat saavat lisää kotouttamisrahaa

Kunnille maksetaan ensi vuonna lähes 50 miljoonaa euroa lisää maahanmuuttajien kotouttamiskorvauksia. Työ- ja elinkeinoministeriö on varannut ensi vuoden budjettiin kaikkiaan 141 miljoonaa euroa kunnille maksettaviin kotouttamiskorvauksiin rahaa. Summa on 47 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2015.

Ensi vuoden budjetissa on varauduttu 8000 maahanmuuttajan kotouttamiseen. Korvaukset kunnat saavat Ely-keskusten kautta kotouttamisten jälkeen tehtävien hakemusten perusteella.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen pitää kotouttamisrahoja aivan liian pieninä ja väärään arvioon perustuvina. Hallituksen ensi vuoden budjetti perustuu siihen, että turvapaikanhakijoita arvioidaan Suomeen tulevan noin 15 000. Sisäministeriön viimeiset arviot ovat, että jo tänä vuonna turvapaikkaa voi Suomesta hakea jopa 50 000 ihmistä.

– Raha ei riitä koutouttamiskuluihin ja nyt ei enää selvitä pelkällä rahalla, Kietäväinen arvioi hallituksen toimia.

Kietäväisen mukaan on aika päästä nopeasti turvapaikanhakijoiden vastaanotosta seuraavalle tasolle.

– On tehtävä päätöksiä, miten pääasia eli kotouttaminen hoituu, Kietäväinen penää.

Hän vaatii valtiolta kotouttamissuunnitelmaa ja selkeitä vastuusuhteita. Maahanmuuttajia kotouttavat kunnat tarvitsevat kiireesti tietoa siitä, keitä ja millaisella taustalla olevia henkilöitä kuntiin kotoutetaan. Tarkkoja tietoja tarvitaan esimerkiksi siitä onko mukana lapsia ja mitä kieltä muuttajat puhuvat, jotta kunnat pystyvät varautumaan uuteen tilanteeseen.

Asiasanat

Menot