fbpx
Uutiset

Kunniaa veteraanijournalistille

Hämeen Sanomien eläkkeellä oleva päätoimittaja Allan Liuhala,79, muhoilee tyytyväisyyttään. Hänet kutsuttiiin eilen Päätoimittajien yhdistyksen kunniajäseneksi. Kunniajäsenyys on ensimmäinen laatuaan.

Liuhalan ohella kutsu kävi myös Uuden Suomen päätoimittajana työskennelleelle Pentti Poukalle.

Veteraanijournalistit ovat yhdistyksen perustajia ja pitkäaikaisia johtokunnan jäseniä. Molemmat olivat myös tovin puheenjohtajina.

– Olen erinomaisen otettu, että muistavatkin vielä, hyrisee Liuhala.

– Kun Suomen sanomalehtimiesten liitto alkoi politoisoitua ja muuttua ammattiyhdistysliikkeen suuntaan, minut ja muut päätoimittajat oli tarkoitus heittää yli laidan. Sanoin, että en eroa ja jos erotatte, se on etusivun juttu.

Noihin aikoihin, 1970-luvun alkuvuosina perustettiin Päätoimittajien yhdistys. Se ei keskity jäsentensä palkkaukseen tai muihin etuisuuksiin, vaan on yhdysside alan miesten ja muutamien naisten kesken. Naiset mahtuivat ja taitavat mahtua edelleen liki yhden käden sormiin.

-Olin yhdistyksen varapuheenjohtajana, kun tasavallassa väännettiin MTV:n uutisista. Olin asiaa valmistelevan komitean kuultavana ja ilmoitin PTY:n ehdottomasti kannattavan luvan myöntämistä. Sanomalehtien liitto ja monet muut vastustivat ja kantamme oli valtavirrasta poikkeava. Sananvapaus oli pontimenamme, siitä ei tingitty piiruakaan. MTV sai uutisensa ja hyvä niin.

Päätoimittajien yhdistys ovat tärkeä kohderyhmä tasavallan talouselämälle, politiikalle, kulttuurille ja monelle muulle.

– Pääsimme liki vallan ydintä, saimme usein kuulla, vieläpä muita ennen, mitä tasavallassa tapahtuu. Moni nappasi näistä tapaamisista uutisen.

– Päätoimittajat eivät tietenkään alistuneet vallan sylikoiriksi, mutta tapana ei ollut kieltäytyä kutsusta, jos sellainen esimerkiksi Suomen Pankista kävi pääjohtaja Koiviston allekirjoittamana.

-Kerran suunnittelimme tutustuvamme Neuvostoliiton lehdistöön ja journalistien koulutukseen. Asiasta neuvoteltiin uutistoimisto APN:n Helsingin toimiston kanssa. Samoihin aikoihin uutistoimisto Uusi Kiina lähetti maailmalle uutisen, että pääosa suomalaislehdistä kumartaa Kremliin. Siinä lueteltiin myös mitkä lehdet eivät ole sen talutusnuorassa. Mieltäni lämmitti, kun Hämeen Sanomat sai kiinalaisilta vapauttavan maininnan. Tutustumiskäynnistä ei tullut koskaan mitään.

– En vieläkään tiedä, oliko tapaus sattumaa vai vakoiltivatko maat toisiaan niin tehokkaasti, että myös uutistoimistoissa kävijöitä seurattiin, miettii emerituspäätoimittaja Allan Liuhala, tuore kunniajäsen.

Menot