Uutiset

Kunniaoppilaalle potkut kartaston lainaamisesta

Lyseon lukion verkkosivuilla muistutetaan koulun kunniakkaista perinteistä nostamalla esiin viisi maineikasta entistä oppilasta. Sibeliuksen, Paasikiven, Eino Leinon ja Vexi Salmen lisäksi jalustalle on nostettu myös laulaja Irwin.

Todellisuudessa nuoren Antti ”Irwin” Hammarbergin opinnot Lyseon oppikoulussa eivät sujuneet aivan niin kunniakkaasti kuin nettisivuilta voisi päätellä. Tänään maanantaina tulee nimittäin kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun Antti sai koulusta potkut.

– Antti ehti olla Lyseossa vain hieman yli vuoden. Sinä aikana hän jäi luokalleen ja lopulta häntä kehotettiin eroamaan, Antin ystävä ja Irwinin sanoittaja Vexi Salmi muistelee.

Kartasto katkaisi koulutien

Nuoriherra Hammarberg sai jatkuvasti jälki-istuntoa vilkkautensa takia ja viimeinen pisara Lyseon johdon sietokyvylle oli kartaston unohtaminen kotiin toisen opiskeluvuoden alkumetreillä.

– Antti lainasi karttaa poissa olleen kaverin pulpetista ja väitti sitä omakseen. Kun hän jäi kiinni valehtelusta siitä tehtiin merkintä päiväkirjaan ja hän sai tiukan käskyn erota koulusta.

Niin tuleva laulajatähti jätti Lyseon vain 12-vuotiaana ja siirtyi kansakoulun kuudennelle luokalle Keskuskouluun.

Myöhemmin hän jatkoi opintojaan jatkokoulun liikelinjalla Kaurialassa ja luki itsensä merkantiksi Turuntien alkupäässä sijainneessa kauppakoulussa.

Irwinin myöhempien vaiheiden perusteella talousoppi ei mennyt kovin hyvin perille, vaikka hän olikin tasaisen keskiverto seiskan oppilas.

Lyseon suurmiesten joukkoon nostettu Salmi ei hämmästele aiemmin jopa häpeillyn Irwinin ilmestymistä koulun sankareiden joukkoon.

– Näinhän ne asiat aina muuttuvat sen mukaan mitä ihminen on myöhemmässä elämässään tehnyt, Vexi tuumii. (HäSa)

Päivän lehti

20.1.2020