fbpx
Uutiset

Kunnilla on edessä kiinteistöongelma

Mitä kunnat tekevät omistamillaan sosiaali- ja terveydenhuollon 5 500 kiinteistöllä, joissa on 10 miljoonaa neliötä, kun sote-uudistuksen itsehallintoalueet aloittavat toimintansa?

Kuntien taseissa pelkän sote-kiinteistöomaisuuden arvo on 6–6,5 miljardia euroa, käypä arvo voi olla lähempänä 10 miljardia euroa. Sairaaloiden, terveyskeskusten ja vanhainkotien lisäksi kunnilla on vielä sosiaali- ja terveydenhuollon kalliita laitteita ja koneita.

Kun sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy kunnilta itsehallinnollisille sote-alueille, myyvätkö kunnat omistamansa kiinteistöt ja laitteet vai siirtyvätkö sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut vuokralle kunnan tiloihin? Tätä ei vielä tiedetä.

– Kuntien taloudelle on huono asia, jos on käyttämättömiä tiloja. Toisaalta esimerkiksi sairaaloita ei ole helppo ottaa muuhun käyttöön, sanoo Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen.

Jos tilat jäävät kunnalle, miten paljon kunnilta jää rahaa kiinteistöjen korjaamiseen ja edelleen omiin uusiin investointeihin.

– Yksi vaihtoehto on perustaa erillinen kiinteistöyhtiö kuten Senaatti-kiinteistöt on valtion puolella, Kuntaliiton sosiaali- ja terveystoimen talouden asiantuntija Tero Tyni sanoo.

KIINTEISTÖOMAISUUDEN lisäksi pitää ratkaista, kenen palkkalistoilla 200 000 nykyistä kuntien työntekijää sote-uudistuksen jälkeen tekee töitä. Sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöiden lisäksi lukumäärässä ovat esimerkiksi toimisto-, siivous- ja ravitsemuspuolen työntekijät.

Ketkä heistä jäävät kunnan työntekijöiksi, ketkä siirtyvät sote-alueen työntekijöiksi? Sote-alueiden työntekijät ovat itsehallinnollisen alueen työntekijöitä, eivät valtion eivätkä kuntien työntekijöitä.

Kuntaliiton varatoimitusjohtajana 2,5 viikkoa sitten aloittanut, entinen sdp:n kansanedustaja Hanna Tainio kertoo, että kuntien työntekijät ovat kertoneet pelkäävänsä työpaikkojensa puolesta.

– Toisin kuin aiemmin kuntaliitoksissa sote-uudistuksessa ei ole luvattu entisille kuntien työntekijöille viiden vuoden irtisanomissuojaa. On tärkeää, että työntekijät otetaan muutoksessa huomioon.

Sosiaali- ja terveydenhuollon mukana poistuu yli puolet kuntien nykyisistä tehtävistä. Vielä on päättämättä, mitä muita tehtäviä itsehallinnollisille alueille voisi kunnilta siirtyä.

– Tehtäviä voisivat olla palo- ja pelastustoimi, ympäristöterveydenhuolto, ehkä toisen asteen koulutus, tehtävät, joita hoidetaan yli kuntarajojen, kertoo Myllärinen.

KUNTIEN JA KUNTALAISTEN kannalta on oleellista, miten paljon kunnille jää rahaa hoitaa jäljelle jäävät tehtävät kuten päivähoito, peruskoulu tai urheilu- ja kulttuuripalvelut.

Kunnilla riittää kyllä työtä soten jälkeenkin.

Kuntaliitossa korostetaan kuntien tehtävää hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä. Se voi tarkoittaa kunnan ja järjestöjen tekemää yhteistyötä tai kulttuuri- ja urheilupalveluiden järjestämistä. Ylipäänsä yhteisöä, jossa ihmiset voivat hyvin.

Jos kunta onnistuu hyvinvointitehtävässään, se voi tuoda säästöjä sote-kustannuksiin. Älyteknologian hyödyntäminen voi olla hyvinvoinnissa yksi keino.

Asiasanat

Menot