Uutiset

Kunnissa vaarallisia asenteita

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) sai pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitukselta tuen jatkaa kuntaremonttia. Eduskunta on saamassa esityksen hankkeesta syksyllä, vuoden 2015 alussa kunnissa pitäisi alkaa uusi aika.

Virkkusella on hallituksen vihreästä valosta huolimatta pitkä ja kivinen tie maaliin. Kuntakarttaan kajoaminen on poliittisesti herkkä asia, se on sitä myös monille oman kunnan vaakunasta kiinni pitäville kuntalaisille. Tästä eteenpäin kuntaministerin vastatuuli vain kasvaa.

Uusi kuntakartta julkaistaneen ensi viikolla. Jos vanha kaava toteutuu, Virkkusen esityksessä kuntien määrä on alle sata, hänen todellinen tavoitteensa voisi olla 150 kuntaa.

Kun kuntien määrä jää esitystä suuremmaksi, kuntaliitoksia vastustava puoli voisi katsoa itsensä voittajaksi.

Suunnilleen kaikki aseet on käytössä kuntaremontin kaatamiseksi, missä ei ole ihmettelemistä saati tuomittavaa. Kunnilla on tietysti oikeus puolustaa olemassaoloaan.

Kuntakapinassa on kuitenkin myös vaarallisia piirteitä. Tällaiseksi on laskettava yksin se, että monet kuntaremonttia vastustavat yksinkertaisesti kieltävät sen tosiasian, että kuntatalous on ajautumassa syvään ja vakavaan kriisiin.

Ongelmat eivät voi ratketa muuta kuin tosiasiat – myös äärimmäisen ikävät – tunnustamalla.

Kuntauudistuksen vastustajat suorastaan kehuvat sillä, miten hyvin kunnilla menee taloudellisesti. Ei mene. Näköpiirissä on jo aika, jolloin monen kunnan veroprosentti on 23. Taloudellinen eriarvoisuus on jo polttava, joskin myös kovin unohdettu, ongelma.

Kunnat eivät pysty huolehtimaan tehtävistään. Tästä kertoo muun muassa oikeuskansleri Jaakko Jonkan kanta peruskoulun oppilashuollosta. Se on lyhyesti ilmaistuna hyvin huonosti järjestetty.

Kuntien asenneilmastossa on paljonkin korjaamisen varaa. Tästä kertoo yksin se, että julkisuuteen asti on tuotu esityksiä muun muassa terveydenhuollon järjestämisestä tavalla, jossa kuntien yhteistyö jäisi mahdollisimman vähäiseksi.

Ei ole salaisuus, että monien kuntien välit ovat suorastaan myrkylliset. Kuntajohtajat ja -päättäjät eivät kanna vastuutaan, kun naapurikunnan johdon kanssa ei kyetä keskustelemaan kuin kovista pakkasista. Tällainen käytös pilkkaa kuntalaisten etua.

Kaikissa maan kunnissa on aika herätä huomaamaan, että edessä on iso mullistus, erittäin ratkaisevasti tiivistyvän kuntien välisen yhteistyön aika. Sitä vaihtoehtoa ei ole, että nykymeno jatkuu.

Kuntakapinalliset eivät löydä tukea keskustasta, joka suunnittelee hallituksen kuntapolitiikasta välikysymystä – kysymys nähnee päivänvalon ensi viikolla.

Keskusta vastustaa hallituksen mallia, se toimii kuitenkin vastuullisesti ja esittää omaa remonttimallia. Puolue ei kajoaisi rajoihin, senkin mielestä kuntien yhteistyön päivittäminen rankalla kädellä on välttämätöntä.

Mainos