Uutiset

Kuntaliitokset vielä puuhastelua

Suomen kunnissa kuhisee kuin muurahaispesässä. Iskulauseet ”kuntaliitokset välttämättömiä”, ”Suomeen 100 kuntaa” ja ”pienet kunnat elinkelvottomia” kiirivät kautta maan.

Liikkeellä on valtiovalta, maan hallitus. Se kovistelee kuntia yhteen. Samaan tahtiin hengittävät suuret kunnat ja kaupungit: ne liputtavat kuntaliitoksille.

Kihinä synnyttää myös uutisia. Sanomalehti Ilkan mukaan kymmenet kunnat ovat selvittelemässä kuntaliitoksia, mikä tietää ennen kokematonta neuvottelutahtia kuntien historiassa.

Metelistä voi helposti kuvitella, että kuntien lukumäärä olisi romahtamassa.

Hallinnossa äänen määrällä ei voi mitata työn tuloksia.

Ilkan uutinen kymmenien kuntien neuvotteluista pitää toki paikkansa. Kuten muuten sekin tosiasia, että muutaman kymmenen kunnan yhteenliittymisen jälkeen maassa on edelleen 400 kuntaa. Että se liitosvauhdista!

Kunnista noin puolet on muutaman tuhannen asukkaan lilliputtikuntia, joissa ylistetty kunnallinen itsehallinto rajoittuu siihen, että kuntalaiset saavat valita todellista päätösvaltaa vailla olevan valtuuston. Touhua voi kutsua rumasti leikkidemokratiaksi.

Kun muutama kymmenen kuntaa selvittelee liitoksia, mitä sitten?

Vapaaehtoista tietä maahan ei synny kunta- ja palvelurakenneuudistuksen tavoitteen mukaisesti 20 -30 000 asukkaan kuntia.

Tasavallan hallitus viestittää kunnille, että nyt on tosi kysymyksessä. Jos kunnat eivät yhdisty vapaaehtoisesti, ratkaisuvalta siirtyy Helsinkiin, jossa osataan kyllä piirtää uusi kuntakartta, korostavat SDP:n ja keskustan johtajat.

Vaan mitä paljastuu esiripun takaa? Eripurainen hallitus. Demarit ja keskustalaiset ovat hyvin kaukana toisistaan jo kuntauudistuksen lähtökohdista. Johtavat hallituspuolueet ovat yhtä mieltä vain siitä, että jotain pitäisi tehdä. Siinä kaikki, ainakin tällä hetkellä.

Mikä onkaan hallituksen linja? Pelottelu. SDP ja keskusta varoittavat kuntia Kuntaliiton säestämänä Helsingin herrojen vallasta, jos kunnat eivät itse ymmärrä muodostaa maahan suuria kuntayksiköitä.

Mitäpä hallituksella on sitä vastaan, jos kunnat hermostuvat ja tekevät vapaaehtoiseksi laskettavia liittoja…

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Tapani Hellstén (sd.) löi viikko sitten kortit pöytään. Hellsténin mielestä Kanta-Hämeeseen tulisi muodostaa kolme kuntaa: Hämeenlinna, Riihimäki ja Forssa.

Tässä mallissa Hämeenlinna olisi tulevaisuudessa 90 000 asukkaan kaupunki.

Lähikuukaudet näyttävät, millaisen vastaanoton Hellsténin malli saa.

Pienten kuntien hallinnot ovat olleet kesät talvet umpijäässä – ainakin silloin, kun täytyy pohtia suuria muutoksia. Joko pienten kuntien kerma on kypsä raskaan taakan kantamiseen?

Hämeenlinnan seudun pienet kunnat toki voivat laskea kaiken sen varaan, että kiistely kuntauudistuksesta jatkuu ja tora vesittää koko idean. Toinenkin vaihtoehto on kuitenkin olemassa.

Turha täällä on vääntää itkua, jos käsky kuntaliitoksiin vihdoin tulee Helsingistä.

Nyt asiat ovat vielä kuntien omissa käsissä. Siksi olisi aika toimia.

Touhua voi kutsu rumasti leikkidemokratiaksi.

Päivän lehti

27.1.2020