Uutiset

Kuntaliitoksia vastaan lienee turha taistella

Hämeen maakuntajohtajan Juhani Hongan mukaan työssäkäyntialueisiin perustuva kuntajako ei istu kovin hyvin Kanta-Hämeeseen.

Yhtenä perusteena kuntauudistukselle ja vahvojen peruskuntien muodostumiselle on nostettu esille työssäkäyntialueet.

Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston perusteella Hämeenlinna muodostaa keskuskunnan, johon kuuluu Hattula ja Janakkala.

Forssa on toinen keskuskunta ja siihen kuuluvat Humppila, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä.

Työssäkäyntialuetilaston mukaan Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi kuuluvat Helsingin keskuskuntaan.

Metropoliraja Hämeenlinnan yläpuolelle

Honka yllättyisi, jos metropoliraja laitetaan Riihimäen ja Janakkalan väliin.

-Metropolirajan pitäisi kulkea Hämeenlinnan yläpuolella.

Hongan mielestä olisi maakunnan loppu, jos Riihimäen seutu siirrettäisiin Helsingin suurkuntaan.

-En halua miettiä, montako kuntaa Kanta-Hämeessä pitäisi olla. Meidän pitäisi ennemminkin ylittää maakuntarajat ja tehdä yhteistyötä myös rajojen yli.

Esimerkiksi Ypäjä voisi suunnata joko Turkuun, Forssaan tai Loimaalle. Riihimäki ja Hyvinkää ovat eri maakunnissa, mutta nekin hakevat yhteistä linjaa.

Hongan mukaan joissakin kunnissa voitaisiin miettiä, kannattaako niitä pitää väkisin sellaisina kuin ne nyt ovat. Usein kysytään, pitääkö Turengin ja Tervakosken kuulua samaan kuntaan.

-Hämeenlinnasta pääkaupunkiseudulle pendelöivien määrä on tuhansissa. Toisaalta myös Pirkanmaa on meille tärkeä suunta, Honka toteaa.

Hämeenlinna ei ole nukkumalähiö

Valtiovarainministeriön kuntaosaston yksikönpäällikkö, hallitusneuvos Auli Valli-Lintu myöntää, että pendelöinti osoittaa, etteivät monellakaan alueella pendelöintirajat noudata täysin maakuntarajoja.

Hongan mukaan Hämeenlinna ei kuitenkaan ole pelkkä nukkumalähiö, vaikka joidenkin luokitusten mukaan kaupunki kuuluu metropolialueeseen.

Valli-Lintu ei halua kommentoidavalmistelua tai sen muita kuin hallitusohjelmassa kirjattuja lähtökohtia.

– Uudistus on valmisteluvaiheessa. Parhaillaan selvitetään erilaisten tietojen perusteella mahdollisia kriteereitä.

Siihenkään hän ei ota kantaa, onko hallituksen suunnitelmissa poistaa kuntarajat kartalta kokonaan ja katsoa, missä ihmiset asuvat ja liikkuvat ja muodostaa hallinnolliset alueet sen perusteella.

-Alueet ja niiden tarpeet ovat erilaisia; kuntarakenne täytyy ottaa huomioon. Kuntauudistus on kuitenkin vasta selvitysasteella, joten tässä vaiheessa ei voi ottaa kantaa yksityiskohtiin.

Työssäkäyntiakseli Helsingistä Tampereelle

Honka toteaa, että Pirkanmaalla työssäkäyntialueisiin perustuva kuntajako on selkeämpää, koska Tampere on alueen keskus.

-Kanta-Hämeessä maakuntarajat ylittyvät helpommin.

Maakunnan läpi kulkee Hongan mukaan selkeä työssäkäyntiakseli Helsingin, Hämeenlinnan ja Tampereen välillä.

Honka toteaa, että maakunnassa ei olla vielä kypsiä isoihin kuntaliitoksiin, koska keskustelu tyrehtyy yleensä pieniin esteisiin, niin kuin esimerkiksi terveydenhuollon järjestämiseen Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan kesken.

-Yleisesti voi todeta, että hallitusohjelmassa on monia kirjauksia valinnanvapauden edistämisestä ja terveydenhuoltolaki tulee joka tapauksessa osaltaan lisäämään asukkaiden valinnanvapautta, Valli-Lintu huomauttaa.

Juupas-eipäs -keskustelua liikaa

Maakuntajohtajan mukaan osa kantahämäläisistä päättäjistä on sitä mieltä, ettei tässä vaiheessa kannata tehdä kuntarajoihin liittyviä päätöksiä. Osa taas haluaa ottaa ohjat käsiin ja kaataa raja-aitoja.

-Olen sitä mieltä, että kuntien pitäisi itse olla aktiivisia. Juupas-eipäs -keskustelua on liikaa.

Hongan mukaan joillakin kuntalaisilla on vahvoja näkemyksiä oman kunnan itsenäisyydestä.

-Joillakin se perustuu kuntaidentiteettiin, toisilla luottamusmiespaikkaan. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic