Uutiset

Kuntaliitos ei ole matematiikkaa

Konsultti asialle, kaivamaan esiin totuus kuntaliitoksesta, vaatii Hattulan kokoomus. Puolueeton, aina vuoteen 2030 ulottuva, tutkimus kertoisi, onko Hattulan paras itsenäinen kunta.

Toinen kuuma vaihtoehto on rajan kaataminen, Hattulan liittyminen Hämeenlinnaan, mitä vaihtoehtoa ajaa kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) kuntaremontti.

Jos kauniisti ajattelee, Hattulan kokoomus luottaa konsultteihin ja matematiikkaan. Rumasti ajateltuna puolueettomassa esityksessä on kysymys aivan muusta.

Tuskin Suomesta löytyy niin tyhmää konsulttia, ettei hän tajuaisi, mihin tulokseen selvityksen pitää päätyä. Uskooko joku, että kokoomuslaiset tulevat julkisuuteen liitosta tukevalla paperilla?

Matematiikasta ja ennusteista on tuskaisen vähän apua kuntauudistuksessa. Taivaita eivät aukaise myöskään Virkkusen esikunnan selvitykset.

Konsultti eikä paras laskelmien kanssa painiva virkamieskään voi nähdä talouden kasvuvauhtia ja sitä, kuinka paljon valtio jakaa tulevaisuudessa kunnille tukea.

Jo näillä tekijöillä on keskeinen vaikutus kuntien asemaan.

Jos kunnilla on kovaa taloudellista taitoa kuten puheista voi päätellä, missä se näkyy? Miksi kuntavero on kiristynyt, velka kasvanut ja vieläpä palvelut heikentyneet…

Kuntakeskustelussa perätään laskelmia aivan kaikesta – vain omaa kantaa tukevat laskelmat ovat ”oikeita” ja niihin vedotaan.

Hattula ja Janakkala korostavat, että kunnat pystyvät tuottaman monet palvelut Hämeenlinnaa halvemmalla.

Pullistelun perään on tärkeä lisätä yksi sana: nyt.

Jos nyt menee hyvin, ei siitä voi johtaa, että menee hyvin vuonna 2030. Tällaisen väittäminen on älyllistä epärehellisyyttä.

Aivan yhtä tyhjän päällä on esitys, että remontin jälkeen maassa on jaloillaan seisovia kuntia. Väite perustuu käsitykseen, että kun nyt menee huonosti, hyvin menee vuonna 2030.

Hallitus hakee rakennemuutosta, pyrkii kokoamaan voimia kuntaministeri Virkkunen veturina. Uhkatekijöitä nykymenolle on monta, niistä suurin on paljon puhuttu vääristyvä huoltosuhde.

Kuntaremontti on matematiikan sijaan kurotus kohti tiivistyvää yhteistyötä uusissa kunnissa. Nyt romutetaan eriseuraisuutta ja riitelyä.

Hattulassa ja Janakkalassa on vankka usko omaan talousviisauteen. Jos kuntaliitos toteutuu, kuntien päättäjät pääsevät jatkamaan erinomaisia oppejaan suureen pöytään.

Järkevää perustetta ei ole olettaa, ettei viisaita esityksiä kuunnella.

Kuntapoliitikkojen ”kuka tykkää kenestä” -leikkiin ei ole varaa, jos remontista ei kuitenkaan synny päätöstä, legoleikki jatkuu.

Mitä Virkkusen yhteistyön malli ei kelpaa? Maailma ei kaadu, syntyy uusi esitys ja sekin torjutaan. Tämä(kin) on demokratiaa.