fbpx
Uutiset

Kuntaliitos on suuri mahdollisuus

Kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) vierailu tiistaina Hämeenlinnan seudulla teki selväksi, että pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen kuntauudistus koskee Hämeenlinnaa.

Virkkusen esitys kuntarakenteeksi julkistetaan joulukuussa, nyt on kuitenkin selvää, että ministeri tavoittelee Hämeenlinnan aseman vahvistamista. Hänen papereissaan Hattula sulautuu Hämeenlinnaan. Tervakosken suunta on kohti Riihimäkeä, muu Janakkala siirtyy osaksi kasvavaa Hämeenlinnaa.

Kuntaremontti ei herätä maassa pelkästään innostusta – ei myöskään Hämeenlinnan ympyröissä. On perusteet laskea Hattulan ja Janakkalan kuntapäättäjien enemmistön vastustavan Virkkusen mallia.

Suomi on uhkien luvattu maa, mikä näkyy suhtautumisessa kuntauudistukseen. Äärimmäisissä mielipiteissä kuntien rajojen piirtäminen uudelleen uhkaa suunnilleen kaikkea.

Kuntapolitiikassa tosin on yritetty virittää asiaa niin, että puolustetaan muka omaa pientä kuntaa: tulilinjalla on kuntakoon kasvattaminen.

Myös Hämeenlinnan seudulla remontin voi ottaa mahdollisuutena. Hallintoon kajoaminen ei ole oikotie onneen, mutta ei myöskään polku kadotukseen.

Ratkaisevaa on – kuten aina politiikassa – se, mitä yhteistyössä saadaan rakentamalla aikaiseksi. Kysymys ei saa olla siitä, kuka tykkää kenestä! Nyt on aika keskittyä asiaan.

Hattulan ja Janakkalan on valittava linjansa. Ne voivat ottaa tehtäväkseen jarrun painamisen. Kukaan ei voi vakavissaan väittää, ettei Hämeenlinna laajenisi. Kysymys on vain siitä, koska näin tapahtuu.

Mitä Hattula ja Janakkala hyötyisivät pakollisen kuntaremontin siirtämisestä?

Keskusteluissa tulisi etsiä yhteisiä aallonpituuksia. Merkillepantava on yksin se, että kuntaministeri Virkkunen katsoo tulevaisuuteen, kunnat tuijottavat tätä päivää.

Hattulassa ja Janakkalassa korostetaan, että kunnat pärjäävät omillaan. Talouden luvut kertovat hieman muuta ja tulevaisuuden yllä on tummia pilviä.

Itsenäisyydestään kiinni pitävät ja vielä itsehallinnolla ylpeilevät kunnat kehuvat vakailla oloillaan – ja seuraavassa hetkessä ne valittavat tehtäviensä paljoutta ja vaativat lisää valtiolta kuntatukea!

Maailman muuttuessa ei voi jähmettyä pitämään kiinni vanhoista rakenteista. Kuntaremontilla on kiire, vielä tahtia ei silti sanele äärimmäinen pakko.

Kuntalaisille tärkeintä ei ole kunta vaan palvelut, niiden turvaaminen, mikä ei saisi unohtua uudistuksessa, jossa on vahva lataus politiikkaa, puoluepolitiikkaa ja valtapolitiikkaa.

Miten Virkkunen saa uudistuksensa toteutettua, sitä hän ei tietäne vielä itsekään. Käynnissä on kuntien kuuleminen ja maaperän muokkaaminen.

Kuntien yhteistyötä on koko maassa joka tapauksessa pakko tiivistää. Tämä ei onnistu muureja rakentamalla, tunteista kiihtymällä saati riitelemällä.

Menot