Uutiset

Kuntaliitoskeskustelu meni osin inttämiseksi Janakkalassa

Janakkalan valtuusto oli keskiviikkona odotetusti yksimielisesti kunnan itsenäisyyden kannalla ja siis Hämeenlinnaan liittämistä vastaan, mutta yksityiskohdista jaksettiin taittaa peistä.

Valtuusto käsitteli lausuntoa, jonka kunta antaa valtiovarainministeriölle kuntauudistuksesta. Kunnanhallitus hyväksyi viikko sitten lausuntoehdotuksen, joka oli peräti 38-sivuinen.

Napoleonkin mukana…

Eräät demarivaltuutetut arvostelivat ennen kaikkea sitä, että lausuntoon on sisällytetty pitkiäkin lainauksia eri asiantuntijoilta. Esimerkiksi Reijo Löytynoja (sd.) ihmetteli, miksi lausunnossa viitataan esimerkiksi Napoleoniin ja Mussoliniin. Piia Nylund (sd.) arvosteli, että lausunto sisältää paljon sivistyssanoja.

Petri Ojanen (vihr.) huomautti, että valtionhallinnossa kyllä ymmärretään Janakkalan vastaus.

Satu Koskelan (sd.) mielestä lausunnon ei olisi tullut sisältää kritiikkiä Hämeenlinnaa kohtaan, kun taas Esko Helle (vas.) katsoi, että lausunnossa on ihan paikallaan arvostella Hämeenlinnan yhtiö- ja tilaaja-tuottajamallia.

Selvityksestäkin kaksi kantaa

Demarit katsoivat, ettei Janakkalan pitäisi vastustaa sitä, että ulkopuolinen tulisi tekemään seudulle kuntajakoselvitystä. Heidän mukaansa selvitys tukisi Janakkalan kunnan säilymistä.

Myös Esko Helle olisi hyväksynyt alueellisen selvityksen, mutta kunnanhallituksen puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) oli ehdoton.

-Kun emme aio liittyä Hämeenlinnaan, emme aio myöskään selvittää.

Ojanen ja keskustan Mikko Kau tto ihmettelivät lausuntoa koskevia kriittisiä puheenvuoroja.

-Hämmästelen demarien hyvin negatiivista sävyä. Siinä on voimakas epäluottamus kunnanjohtajaa kohtaan. Se ei tee hyvää kunnan imagolle, Kautto latasi.

Kautto kehui, että kunnanjohtaja on vienyt Janakkalan Suomen kartalle – nyt kaikkialla tiedetään, missä Janakkala on.

Ei kyse epäluottamuksesta

Satu Koskela ja Reijo Löytynoja kielsivät, että tässä olisi kyse epäluottamuksesta kunnanjohtajaa kohtaan.

-Eri mieltä oleminen on eri asia kuin epäluottamus. Kuntauudistuskeskustelu on poliittista, siinä täytyy voida ottaa kantaa. Luotan satavarmasti Anna-Mari Ahoseen, Koskela sanoi.

Sanailua aiheutti myös kuntakapina sinänsä.

-Valtakunnallinen profiloituminen kapinakunnaksi ei ole ollut kunnan edun mukaista, sanoi Reijo Löytynoja lukiessaan demarien ryhmäpuheenvuoroa. Sen oli kirjoittanut ryhmäjohtaja Raija Ranta-Porkka, joka istui tässä kokouksessa poikkeuksellisesti puheenjohtajana.

Kapinakunta vai ei?

Ojanen katsoi, ettei Janakkala ole julistautunut miksikään kapinakunnaksi, vaan maine on peräisin medialta.

-En pidä sitä kuitenkaan pahana.

Merja Taponen huomautti, että kapina-sana tässä yhteydessä on Turun Sanomien lanseeraama.

-Me emme kapinoi, vaan puolustamme omaa olemassaolon oikeuttamme.

Lausunnossa oli muutama lause, joista äänestettiin. Jaana Kivistö (vas.) ehdotti, että lausunnosta olisi otettu pois lause, jossa puhutaan kuntien tehtävien karsimisesta. Myös kunnanjohtajan monessa yhteydessä esittämä lause ”Elämme hyvinvointivaltiossa, johon meillä ei ole enää varaa” olisi tullut Kivistön mielestä poistaa.

Asiasta äänestettiin, ja äänin 23-14 (6 tyhjää) teksti päätettiin säilyttää ennallaan. Kivistön kannalla olivat vasemmistoliittolaiset, osa demareista ja yksi vihreä valtuutettu.

Päivän lehti

23.2.2020