Uutiset

Kuntaliitoskeskustelu vikaraiteille

Pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) mielestä Suomessa pitäisi keskustella kuntapalveluiden laadusta eikä kuntien määrästä.

Aiheet eivät ole toisiaan pois sulkevia. Kuntaliitoksilla pyritään nostamaan tuottavuutta, pudottamaan työyksikkökustannuksia, vähentämään hallintoa ja byrokratiaa.

Mitä vähemmän byrokratiaa, hallintoa ja tehottomuutta, sen parempia palveluja kuntien on mahdollista järjestää.

Suomessa on turha kuvitella, että hyvinvointipalveluiden taso nousisi, vaikka tehostaminen vietäisiin äärimmilleen. Kyse on lähinnä siitä, että edes nykyinen palvelutaso kyettäisiin säilyttämään ilman, että kuntaveroprosentit ja muut maksut nousisivat kohtuuttomuuksiin.

Vaikka kuntia nyt niputetaankin vauhdilla yhteen, ei liitosten hyöty näy sen paremmin palveluiden ladussa kuin kustannuksissa. Paras-hankkeen puitelaki suojaa liitoskuntien palvelurakenteen pitämisen entisellään kolme vuoden ajan. Väkeäkään ei saa vähentää viiteen vuoteen.

Vain luonnollinen poistuma sallitaan.

Puitelain seurauksena yhteen liittyneissä kunnissa maksetaan miljoonia turhasta hallinnosta ja tarpeettomien rakenteiden ylläpidosta. Laki on laki, eikä ilman puitelakia olisi saatu koko kuntien palvelu- ja rahoitushanketta kasaan. Se on politiikkaa, joskin äärettömän kallista.

Suomessa kuntien määrää tulisi karsia rajulla kädellä. Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen sanoi, että sata kuntaa riittää. SDP:n Jutta Urpilainen nostaisi lukua runsaalla viidelläkymmenellä.

Keskusta karsisi vain vajaat sata kuntaa nykyisestä ja jättisi luvun 250:een.

Kuntaliitokset ovat keskustalle kiperä paikka. Pienissä maaseutukunnissa keskusta on johtavassa asemassa, ja yleensä niissä enemmistö puhuu itsenäisyyden puolesta.

Pienten keskustalaisten kuntien avulla puolue sitten käyttää maakunnissa kannustaan suurempaa valtaa.

Suurissa asutuskeskuksissa tilanne on toinen. Se näkyy myös Kivinimen mielipiteissä.

Hän oli kannattamassa pääkaupunkiseudulla kuntaliitoksia. Seinäjoella ilmestyvän sanomalehti Ilkan blogissa Kiviniemi taas puolustaa pienten kuntien itsenäisyyttä.

Kuntaliitokset eivät automaattisesti alenna kustannuksia. Suuremmat yksiköt antavat kuitenkin pieniä enemmän mahdollisuuksia tuottavuuden nostoon.

Liitosten lisäksi kunnissa tarvitaan paljon nykyistä parempaa kustannustietoutta ja johtajuutta kulujen kurissa pitämiseksi.

Kunnilla ei ole jatkossa varaa kasvattaa menojaan kaksi kertaa kansantuotteen kasvua nopeammin. Niinhän kävi vuosikymmenen ajan aina viime vuoteen asti.

Vaikeutta menojen kurissa pitämiseen lisää se, että hoivatyön ja erikoissairaanhoidon kulut nousevat joka tapauksessa kansakunnan ikääntyessä ja eläkeläisten määrän kasvaessa.

Velkaantuvaa valtiotakaan ei voi nyt huutaa apuun.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic