Uutiset

Kuntalisän poistoa vastustetaan mielenosoituksella Hämeenlinnan torilla

Hämeenlinnan torille kootaan iltapäiväksi kello 15:ksi jälleen mielenosoitusta, jossa vastustetaan kotihoidontuen kuntalisän poistamista.

Aktiivivanhemmat keräävät myös nimilistaa niistä lapsista, joiden siirtyminen päivähoitoon ensi vuonna on todennäköistä, jos kuntalisä lakkautetaan. Tavoitteena on saada listalle sata nimeä. Tavoitteesta puolet täyttyi parissa tunnissa.

Listalla on myös lasten iät, jotta lasten ja nuorten lautakunta pystyy tekemään kuntalisäpäätöksen perustuen arveltuun todelliseen kustannusvaikutukseen ja kaupungin kykyyn tarjota lapsille päivähoitopaikat muuttuneessa tilanteessa.

Vanhemmat kyseenalaistavat tutkimuksen, jonka tuloksiin vedoten kuntalisän lakkauttamista ehdotetaan. Sen mukaan kuntalisällä ei olisi paljonkaan merkitystä siihen, hoidetaanko lapset kotona kolmivuotiaiksi.

Kukaan nimilistaa puuhaavista vanhemmista ei ole ollut mukana kyselyssä. He epäilevätkin, että se on tehty päivähoidon aloittaneiden lasten vanhemmille, ei kotihoidon tuen saajille.

Vanhemmat epäilevät, ettei kaupunki pysty järjestämään tarvittavaa määrää päivähoitopaikkoja, koska kuntalisän lakkauttaminen tuo lisää lapsia jo ennestään ruuhkaiseen päivähoitoon.

He painottavat, että jos päätös tehdään, siihen pitää kirjata tietoinen riski hoitojonojen kasvusta jopa usealla sadalla lapsella.

Kuntalisän maksaminen on tarkoitus lopettaa ensi kesäkuussa. Lasten ja nuorten lautakunta päättää asiasta tänään.

Toukokuussa, kun asia oli edellisen kerran ajankohtainen, mielenosoitukseen osallistui kymmeniä lapsiperheitä. (HäSa)