Uutiset

Kuntapelleilyn kortit on nyt katsottu

Lahden kuntaliitoksen kaatumisen pitäisi tehdä joka suuntaan selväksi, ettei kuntakartta uudistu nykyisillä keinoilla. Ei sitten millään.

Lahti-veturi puuskutti täyttä höyryä ja virallisen jonkun piti uskoa suurkunnan syntyvän. Jokainen Lahteen liittymässä ollut kunta kaatoi murskaavasti hankkeen – jäljelle ei jäänyt mitään, ei edes kaluttua luuta.

Liitoksen selvitysmies Osmo Soininvaara (vihr.) teki perusteellista työtä harakoille. Nyt on aika kysyä, miksi ja mistä Soininvaaralle maksettiin?

Soininvaaran selvityksillä ei lopulta ole paperinkaan painoa. Yhtä hyvin Lahden ympäristökunnilta olisi voinut kysyä ilman Soininvaaran hikoilua, kiinnostaako suurkunnan perustaminen.

Ja vastaus olisi ollut…

Kuntaliitos oli Lahden puolessakin fiksujen ihmisten hanke ja siksi karilleajoon pitää hakea fiksuja selityksiä.

Aika ei ollut kypsä, siinä taas kerran yleisimmin tarjottu syy kuntaliitoksen kaatumiselle.

Kypsyyteen vetoaminen on valopään puhetta. Hokema pitää sisällään ajatuksen, että joskus tulevaisuudessa aika on kypsä. Koskahan kypsyy ja mitä esimerkiksi Lahden seudulla?

Kukaan ei tiedä, joten kypsyys on epäkypsää jauhamista.

Soininvaara murehtii kuntalakia, joka ei anna mahdollisuutta perustaa kunnan osiin erillisiä valtuustoja, kunnanosavaltuustoja. Hän siis väittää, että Lahdessa olisi syntynyt tulosta, jos muun muassa Nastolaan olisi perustettu Lahden ”pikkuvaltuusto”.

Uskooko Soininvaara itsekään puheitaan? Paha juttu, jos uskoo. Jos hän tarjoaa fiksuna vain fiksua selitystä työnsä vesittymiselle, sen voi hyvällä tahdolla ymmärtää.

Haloo, herra Soininvaara! Kysymys on siitä, että nastolalainen haluaa olla nastolalainen eikä Lahden kunnanosavaltuustonastolalainen. Keskiverto nastolalainen ei syö osavaltuustoporkkanaa.

– Nastola on ja pysyy ja Soininvaara pitäköön suunsa kiinni.

Matka suurkuntaan on koko maassa tasan näin pitkä niin kauan, kun itsenäinen kunta kuntalaisineen saa päättää Suomen kuntien lukumäärästä.

Jos maahan halutaan saada 100-150 kuntaa, valta pitää ottaa kunnilta pois. On vain yksi suunta: valta tulee siirtää tasavallan hallitukselle ja eduskunnalle.

Keskusta on nimetty kuntapelin rosvoksi, pienten kuntien puolustajaksi. Maine ei ole syntynyt tyhjästä, sillä puolue korostaa, että kuntapelissä on otettava huomioon myös kuntalaisten tunteet.

Jos lääkäri ei amputoi potilaan jalkaa vaan hoitaa tunteita, sitä sanotaan surkeaksi sairaanhoidoksi. Ensin tehdään se, mikä on pakko tehdä eli katkaistaan jalka, sitten keskitytään potilaan tunteisiin.

Kun kansa ei ymmärrä etuaan, on poliittisten päättäjien siirryttävä etulinjaan ja kannettava vastuunsa – kansan edun nimissä. Nyt on kyse rahasta, sen puutteesta!

On aika siirtyä kuntien pakkoliitoksiin.

Markku Peltonen

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic