Uutiset

Kuntaremontissa jahkailu jatkuu

SDP ja keskusta eivät löytäneet yksimielisyyttä kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta juhannukseen mennessä. Kuntaministeri Hannes Mannisen (kesk.) tehtäväksi jäi kertoa aikataulun vesittymisestä ja siitä, että tällä kertaa hänen johtamansa rakenneryhmän pitäisi saada työnsä valmiiksi viimeistään 28. kesäkuuta.

Manninen tulkitsi maanantaina demareiden ja keskustan neuvottelujen ajautuneen umpikujaan. Tästä kertoo se, että hän päätti siirtää kuntaremontin hallituksen kolmen koplan eli pääministeri Matti Vanhasen (kesk.), valtiovarainministeri Eero Heinäluoman (sd.) ja ympäristöministeri Jan-Erik Enestamin (r.) päänsäryksi.

Kuntauudistus kuitenkin pomppasi pallona takaisin Mannisen ja rakenneryhmän syliin, koska kolmen kopla ei halunnut ryhtyä aukomaan hankkeen umpisolmuja. Kolmen koplan kannanotto oli jopa tyly: rakenneryhmä tehköön sille annetun työn loppuun asti.

Mannisen työryhmä on saanut jälleen kerran ehdottomasti viimeisen määräajan kuntaremontin sisällöstä sopimiseksi. Kun aikataulut eivät ole pitäneet tähänkään asti, mikä ihme rasvaisi tästä eteenpäin rakenneryhmän työskentelyä?

Kaiken lisäksi on mahdollista ellei peräti todennäköistä, että kolmen kopla joutuu sittenkin tekemään hallitukselle kiusallisen suuriksi paisuneet ratkaisut.

Tähän asti on kerta toisensa jälkeen vakuutettu niin Helsingissä kuin kunnissakin, että kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta on pakko syntyä ratkaisu. Mitään pakkoa ei ole ollut eikä ole kolmen koplan kovistelun jälkeenkään. Elämä kunnissa voi jatkua kuten tähänkin asti ainakin vielä hetken!q – jos ei muuten, niin kunnallisverotusta kiristämällä.

Pysyvästi kuntaremonttia on mahdotonta haudata. Hankkeen kaatuminen tietäisi sen nousua vaalien jälkeen muodostettavan hallituksen hallitusohjelman keskeiseksi asiaksi.

Kuntaremontti on paha pala purtavaksi erityisesti keskustalle. Manninen ja keskustan puoluejohto ovat saaneet niin kipakkaa palautetta sekä kuntaliitoksista että kuntien itsemääräämisoikeuteen kajoamisesta, että keskustalla on asiassa ahdistavan vähän pelivaraa.

Eikä ole mikään salaisuus, että keskustan kenttäväessä pelätään muutosta ja toivotaan elämän jatkuvan maan kunnissa kuten tähänkin asti. Tällaista vaihtoehtoa ei ole olemassa, mutta kuka keskustalainen sen rohkenisi sanoa selkokielellä ääneen!

Kuntauudistus hiertää SDP:n ja keskustan välejä päivä päivältä enemmän ja enemmän. Kumpikin puolue myös tietää, että SDP:n ja kokoomuksen hallitus olisi jo ajat sitten pystynyt sopimaan kunta- ja palvelurakenneuudistuksen sisällöstä.

Vääntö on ankaraa ja syntymässä on pahimmassa tapauksessa kieli keskellä suuta soviteltu puitelaki ilman asiallista sisältöä. Laki jää torsoksi, jos kuntien hyvin pitkälle kuviteltuun itsehallintoon ei millään tavalla kajota.

Päivän lehti

9.7.2020