Uutiset

Kuntauudistus: Kanta-Hämeeseen jäisi kolme kuntaa

Kuntatyöryhmä esittää, että Kanta-Hämeeseen jäisi jatkossa vain kolme vahvaa peruskuntaa.

Ensimmäisen muodostaisivat Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala, toiseen liittyisivät Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi sekä kolmanteen Forssa, Humppila, Jokioinen ja Tammela sekä mahdollisesti Somero ja Ypäjä.

Työryhmä esittää, että Varsinais-Suomen puolella nyt sijaitseva Somero voisi liittyä joko Forssan tai Salon kanssa. Vastaavasti kantahämäläinen Ypäjän kunta voisi valita Forssan sijaan myös Loimaan.

Raportissa nostetaan esiin myös mahdollisuus liittää Janakkalan Tervakoski ja Nurmijärven Rajamäen alue Riihimäen seudulle muodostuvaan uuteen kuntaan, josta tulisi silloin asukasluvultaan Kanta-Hämeen suurin.

Työryhmä esittää selvitysmiesten perustamista aiotuille kuntaliitosalueille. Kanta-Hämeeseen tulisi siis kolme selvitysaluetta.

Työryhmän mukaan kuntauudistuksen läpiviemiseksi tarvitaan neljä uutta lakipakettia: rakennelaki, sote-järjestämislaki, uusi valtionosuuslainsäädäntö ja uusi kuntalaki.

– Näissä kaikissa tulee olemaan sellaisia elementtejä, joilla edistetään kuntauudistuksen valmistelua ja toteutusta, selvityksessä todetaan.

Kunnallishallinnon rakennetyöryhmä luovutti selvityksensä ”Elinvoimainen kunta- ja palvelurakenne” valtioneuvostolle keskiviikkona kello 11. (HäSa)

Mainos