Uutiset

Kuntauudistus on kaadettavissa!

Keskustan Paavo Väyrynen uskoo vakaasti, että kuntauudistus on kaadettavissa, jos vastustuksen taakse saadaan riittävän vahva poliittinen voima.

Hän on nyt tätä voimaa kokoamassa ja kiertää taas puhumassa ympäri maata. Maanantaina olivat vuorossa muiden muassa Janakkala, Hausjärvi ja Loppi.

Janakkalassa Väyrynen houkutteli väkeä enemmän kuin Kahvila Poikkeuksessa on istumapaikkoja.

Hyvä ettei presidentiksi

Väyrynen aloitti kiittelemällä tuesta presidentinvaaleissa. Hän huomautti, että pahin vaihtoehto olisi ollut, jos hän olisi tullut valituksi presidentiksi.

-Siinä tapauksessa olisin joutunut eroamaan puolueesta ja jättämään sen oman onnensa nojaan.

Nyt on edessä valmistautuminen seuraaviin vaaleihin eli ensi syksyn kuntavaaleihin. Väyrynen korosti, että keskustaväen on oltava ajoissa, jo tänä keväänä liikkeellä.

-Nykyisten valtuutettujen on pian sanottava, että he ovat käytettävissä vaaleissa, ja sen lisäksi on saatava muut parhaat voimat liikkeelle.

Väyrysen mielestä keskustalaisten tulee nyt houkutella listoilleen myös muiden puolueiden jäseniä ja sitoutumattomia, jotka kannattavat oman kunnan itsenäisyyttä.

Jopa muiden puolueiden nykyisiä valtuutettuja voisi Väyrysen mielestä houkutella keskustan ehdokkaaksi.

-Elämme nyt vallankumouksellisia aikoja. Se näkyi presidentinvaaleissa. Sain kannatusta yli puoluerajojen.

Ideologinen kysymys

Väyrysen mielestä kuntauudistus on ideologinen kysymys. Kokoomus, sosiaalidemokraatit ja cityvihreät kannattavat keskittämistä ja kaupungistamista, keskusta hajautettua yhteiskuntaa.

Keskittämisen tavoite pääkaupunkiseudulla on yhden miljoonan asukkaan suur-Helsinki, johon halutaan vielä 400 000 ihmistä lisää muualta maasta.

Maakunnissa keskittyminen tarkoittaa maakuntakeskuksen kasvua.

-Myös yksityiset palvelut kuten kaupan keskusliikkeet keskittyvät maakuntakeskuksiin, ja tämä merkitsee sitä, että asuntojen ja kiinteistöjen hinnat nousevat keskuksissa ja laskevat muualla.

Väyrynen huomautti, että pienituloiselle tilanne on hankala, sillä vuokrat ja asuntojen hinnat nousevat keskuksissa. Hänen mukaansa keskittämisestä hyötyvät rahallisesti ne, jotka omistavat esimerkiksi asuntoja keskuksissa, mutta kaikki muut häviävät.

-Tämän takia kokoomus ajaa keskittämistä, Väyrynen huomautti.

Vaihtoehtona yhteistyö

Mikä sitten on kuntauudistuksen vaihtoehto? Väyrysen mielestä Paras-hanke, koska se ei pakota kuntia liitoksiin, vaan mahdollistaa kuntien välisen yhteistyön. 20 000 asukkaan vähimmäisrajaa Väyrynen ei kuitenkaan Paras-hankkeessa ymmärrä.

Ammattikoulutuksen ja erikoissairaanhoidon järjestämisessä oikea malli Väyrysen mielestä on maakuntahallinto, johon voidaan yhdistää myös ely-keskukset.

Yhdestä asiasta Väyrynen ei alustuksessaan sanonut mitään, nimittäin halustaan keskustan puheenjohtajaksi.

-Sen kampanjan aika on vasta tämän kuntauudistuskierroksen jälkeen, hän sanoi tilaisuuden jälkeen toimittajille

Huhtikuussa Väyrynen aloittaa sitten uuden, kolmannen kierroksensa maakunnissa. Kun se on ohi, hän onkin tullut käyneeksi jokaisessa Suomen kunnassa sen jälkeen, kun hänen presidentinvaalikampanjansa alkoi. (HäSa)

Päivän lehti

22.1.2020