Uutiset

Kuntien aika lyödä omat kortit pöytään

Jos Hämeenlinna, Hattula, Janakkala, Riihimäen seutukunta ja Hyvinkää mielivät saada sopivankokoisen kuntamallin, nyt on kunnissa löydettävä yhteinen sävel. Näin tuumi seitsemän hämäläiskansanedustajaa vieraillessaan Riihimäellä maanantaina.

– Tässä ei enää voida odottaa valtion taholta määräyksiä. On lähdettävä itse ajamaan omaa tavoitetta aktiivisesti, tiivisti kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen.

Kuntauudistusta valmistellut työryhmä esittää Riihimäen, Hyvinkään, Hausjärven ja Lopen yhdistämistä. Sopuisan ratkaisun ja yhteisen linjan löytäminen näyttää olevan kovan työn takana.

Riihimäen kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen ei näe suurkunnalle reaalista pohjaa toimintojen yhdistämisessä.

-Säästöjä tuovia tai järkeviä yhdistämismahdollisuuksia on etsitty, eikä niitä ole ammatillista opetusta antavaa Hyriaa lukuun ottamatta löytynyt.

Hausjärven kunnanjohtaja Päivi Terävä on eri linjoilla. Muutama vuosi sitten Terveydenhuollon ja hyvinvoinnin laitos selvitti perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhdistämismahdollisuudet Riihimäen seudulla.

-Tuolloin selvityksissä yhdistämissä nähtiin selkeitä etuja. Minä pitäisin erittäin järkevänä selvittää mahdollisuudet palvelujen järjestämiseen yhdessä Hyvinkään kanssa, Päivi Terävä toteaa.

Riihimäen seudulla sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistäminen on ratkaistava vielä tämän vuoden aikana.

Jos seudulla edetään nykyratkaisujen mukaan, ensi vuonna Hausjärvellä ja Lopella on oma terveyskuntayhtymä ja Riihimäen kaupungilla oma terveyskeskus.

Eteenpäin ilman keppiä tai porkkanaa

Kuntien yhdistäminen on hämäläiskansanedustajien mielestä paras toteuttaa lähtemällä työhön ratkaisemalla peruspalveluiden ja erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen.

Johannes Koskinen (sd.) uskoo palveluiden järjestämisen yhteydessä ratkeavan, minkä kokoiset kunnat pystyvät hoitamaan taloudellisesti ja järkevästi palvelut kuntalaisille.

Myös keskustan Sirkka-Liisa Anttila pitää tiukasti kiinni kuntalaisten edusta ja tasa-arvoisesta oikeudesta palveluihin myös syrjäkylillä.

Kaikkien puolueiden edustajat, demarit, kokoomus, keskusta ja vasemmisto sanoutuivat tiukasti irti ajatuksesta kuntien pakkoliitoksista.

Timo Heinonen (kok.) alleviivasi erityisesti, ettei kokoomus aja pakkoliitosajatusta, vaikka julkisuudessa on niin väitetty. Hän perää kuntalaisten tahdon ja toiveiden kuulemista.

Johannes Koskinen uskoo puheiden kepistä tai porkkanasta olevan nyt aikansa eläneitä. Niiden sijaan on tulossa uusi toimintamalli, jossa kunnat näkevät yhteisen edun ja työskentelevät sen eteen yhteisellä sopimuksella.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudelleen järjestäminen avaa Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mielestä tien löytää todellisia ja kuntarakenneuudistuksella tavoiteltavia säästöjä.

Pakkoliitoksista vasemmistoliittokin sanoutuu irti. Tärkeintä Pekosen mielestä on turvata kuntalaisille laadukkaat palvelut, jotka kunnat pystyvät myös rahoittamaan. (HäSa)