Uutiset

Kuollut kuski on aina syytön

Rekka törmää henkilöauton kylkeen. Viisi nuorta kuolee heti, auton kuljettaja muutaman tunnin kuluttua sairaalassa. Tavallisesta Pohjois-Karjalan Enon risteyksestä tulee kesäaamuna hautausmaa.

Parikymppisen nuoren kuljettama henkilöauto tuli päätielle kolmion takaa, suoraa rekan eteen. Tästä tosiasiasta huolimatta poliisi aloitti tutkimukset, joissa tulilinjalla on rekan kuljettaja.

34-vuotiasta ammattikuljettajaa epäillään kuudesta kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Rekalla oli vähän ylipainoa ja poliisi arvelee sillä olleen hieman ylinopeutta.

Miksi päätietä ajaneesta rekkamiehestä tehdään syyllistä? Tätä on ihmetelty netissä ja kahvikeskusteluissa.

Eikä aiheetta.

Poliisi tutkii, tekee työtään, ei se tee kenestäkään syyllistä. Silti on tarpeellista miettiä yksin miltä asia näyttää.

Siltä se vaikuttaa, että rekan kuljettaja olisi syyllinen, koska kukaan ei puhu henkilöauton kuljettajan syyllisyydestä mitään.

Poliisi ei tätä ihmettele: kun kuljettaja kuolee, hänen tilinsä lain kanssa on selvä. Kuollut kuljettaja ei voi olla syytetty saati syyllinen.

Rajanveto on ymmärrettävä. Kuollutta ei voi kuulustella, eikä tämä voi läntisten oikeusperiaatteiden mukaan käräjllä puolustautua.

Syyllinen-sanan arkisessa merkityksessä henkilöauton kuljettaja on turman pääsyyllinen. Näin uskaltaa jo todeta.

Miksi poliisi epäilee rekan kuljettajaa? Pieni auton ylipaino ja mahdollinen ylinopeus ei kuutta nuorta tappanut.

Rekkamies oli työmaallaan. Henkilöauto katkaisi työpäivän ja saattoi samalla työntekijän hengenvaaraan.

Miksi rekkamies ei ole uhri, asianosainen kuten lakitermi kuuluu, vaan epäilty?

Kysymyksessä on pohdittavaa muillakin kuin poliisilla.

Tässä ehdotuksia selitykseksi: vain rekkamies on hengissä, näin poliisi on aina toiminut, syyllinen pitää yrittää löytää ja kuollut on pois pelistä, pahaan kolariin pitää olla syyllinen…

Viinapullot kilisivät Enon romuttuneessa henkilöautossa, silti poliisi kertoi heti uskovansa, ettei viinalla ole osuutta onnettomuuteen.

Mihin usko perustui? Onko poliisin asia uskoa? Puolustiko poliisi kuolleita? Yritys oli surkea, sillä päihteet paljastuvat vasta verikokeessa.

Poliisi on paineessa, kun media haluaa kuulla koko totuuden syyllisineen heti. Juuri vauhdin kiimassa media kertoi rekan kuljettajaa epäiltävän kuolemantuottamuksesta.

Uutisointi on leimaavaa. Ehkä media haluaa olla kuolleiden puolella – ja samalla rekkamiestä vastaan. Miksi ei riitä ”poliisi tutkii onnettomuutta”, sillä tästä on juuri kyse!

Tutkinta kestää, sille ei voi mitään, ja vasta sen tulos valottaa koko totuutta.

Tätä tosiasiaa sietäisi niin poliisin kuin mediankin kunnioittaa – yksin rekkamiehen mielenrauhan takia.