fbpx
Uutiset

Kuopion bussiturman tapahtumat pääosin selvillä - kuljettaja ei tuntenut bussia hyvin, ajoi liian kovaa, vireystila huono

Kuopiossa neljän matkustajan kuolemaan elokuussa johtaneen bussiturman tapahtumien kulku on pääosin selvillä, kertoo Onnettomuustutkintakeskus (Otkes). Onnettomuudessa moottoritieltä ramppia noussut bussi syöksyi sillalta alas junaraiteelle.

Vaaratilanteen taustalla vaikutti se, että kuljettajan terveydentila ja siihen nähden raskas työtehtävä alensivat tämän vireystilaa. Kuljettajalla oli vain vähän kokemusta onnettomuusajoneuvosta, ja hän tunsi huonosti sen hallintalaitteet, kuten hidastimen ja vakionopeussäätimen, Otkes kertoo tiedotteessa.

Viitteitä vakionopeussäätimen osuudesta onnettomuuteen ei kuitenkaan Otkesin mukaan ole. Kuljettaja ei käyttänyt matkalla hidastinta, joka on raskaassa kalustossa yleensä käytetty rauhallinen tapa hidastaa vauhtia.

Ramppi oli varsin lyhyt, eikä siinä ollut muita hidastamiseen ohjaavia merkkejä kuin lähellä risteystä ollut taajamamerkki. Lisäksi moottoritien ja rampin välissä oleva puusto rajoitti näkemää risteykseen.Kuljettaja havahtui liian myöhäänLinja-auto lähestyi moottoritien ramppia noin 90 kilometrin tuntinopeudella, kun rajoitus oli 100. Ylhäällä risteysalueella nopeus oli vielä yli 50 kilometriä tunnissa, mutta kaarrosjäljistä, törmäysjäljistä ja ilmalennon pituudesta päätellen mahdollisesti reilusti enemmän.

Kun näkemä risteykseen avautui kuljettajalle, hän huomasi nopeutensa olevan aivan liian suuri ja että vasemmalle kääntyvien kaistalla on autoja. Kun kuljettaja havahtui tilanteeseen, hän yritti kertomansa mukaan jarruttaa siinä onnistumatta. Törmäyksiä välttääkseen kuljettaja käänsi risteyksessä voimakkaasti oikealle.

Auton nopeus risteysalueella oli niin suuri, että kääntyminen ei onnistunut ja bussi päätyi sillalta alas junaradalle. Sitä ennen se törmäsi autoihin.

Bussin vauhti ei todennäköisesti hidastunut muutoin kuin rampin ylämäestä, sivuluisusta ja törmäyksistä, Otkes kertoo.

Tutkinta valmistuu ensi vuoden alussa.

Bussissa olleet ovat aiemmin kertoneet, että matkan vastuuhenkilö kävi useampaan kertaan kysymässä kuljettajalta, onko tämä väsynyt, minkä kuljettaja oli kieltänyt. Kuljettajaa oli myös pyydetty ajamaan hiljempaa. Elokuun 24. päivä tapahtuneessa turmassa kuoli neljä ja loukkaantui 22 ihmistä. Kuolleiden joukossa oli sekä Suomen että Ruotsin kansalaisia.

Bussimatkalaiset olivat 1940- ja 50-luvuilla syntyneitä karaokeharrastajia. He olivat tulossa Ruotsista Kuopioon kylpylälomalle.

Poliisi tutkii onnettomuutta neljänä törkeänä kuolemantuottamuksena, 22 törkeänä vammantuottamuksena ja törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Asiasanat

Menot