Kolumnit Uutiset

Kupillinen kahvia kulttuurin kostukkeeksi

Koko Suomen merkkivuosi on ovella. 100-vuotiasta Suomea juhlivat omalta osaltaan museot, joista monella juhlavuosi pyörähtää käyntiin loppiaisena. Suomen museoliitto ja Suomen kotiseutuliitto houkuttelivat syksyllä myös kotiseutu- ja paikallismuseoita Yhteinen perintö -hankkeella mukaan yhteiseen itsenäisyyden juhlavuoden avaukseen.

Liitot kannustivat museoita avaamaan ovensa loppiaisena ja tarjoamaan kävijöilleen kulttuuria ja kahvia. Museoliiton mukaan kahvi sopii oivallisesti kulttuurin kostukkeeksi, sillä kahvittelu yhdistetään meillä juhlahetkiin ja vierailuihin.

Valtaosa loppiaisen museoviikonloppuun osallistuvista museoista on avoinna vuoden ympäri, mutta oviaan ovat innostuneet raottamaan muutamat talvisin hiljaiseloa viettävätkin paikallismuseot. Hämeenlinnassa voi loppiaisperjantaina tutustua esimerkiksi Härkätien museoon. Hämeen Härkätietä voi sujutella Rengon kirkolta Tammelaan, ja kurkistaa siellä Mustialan maataloushistorialliseen museoon.

Museoiden yhteisviikonloppuun osallistuu kaikkiaan yli 140 museota ympäri maata.

Rohkeasti museoviikonloppuun osallistuvat renkolaiset ansaitsevat vanhalle viljamakasiinilleen runsaasti kävijöitä. Kotiseutumuseothan ovat yleensä avoinna vain kesäisin, sillä harvalla kotiseutu- tai museoyhdistyksellä on käytössään talvilämpimiä tiloja. Vaikka kahvitarjoilun järjestämistä perusteltiin kulttuurihistorialla, niin kupponen kuumaa on muutenkin tervetullut lisä talviseen museokäyntiin.

Poikkeuksellinen aukioloaika voi tuoda yllättävän piristyksen kotiseutumuseon kävijämääriin. Oma kotiseutuyhdistykseni piti pientä tuulimyllymuseota avoinna yhden illan marraskuun pimeydessä. Sähkötön pytinki valaistiin led-valoilla ja yllätys-yllätys: neljän tunnin aikana paikalla piipahti enemmän ihmisiä kuin kesällä kokonaisen neljän viikon aikana.

Monelle vierailu kotikylän museossa oli ensimmäinen ja hämmästys suuri, kun myllyrakennuksen kerrottiin palvelleen museona jo 1930-luvulta lähtien.

Museo- ja kotiseutuliitoilla on loppiaisen museoviikonlopussa kantavana ajatuksena se, että kulttuuri, taide ja historiakokemukset ovat yhteinen voimavara. Tästä on hyvä ponnistaa myös paikallisesti. Tuleva vuosi on hyvä museovuosi, sillä jokainen kotiseutumuseo kertoo oman pitäjänsä tarinoita itsenäisyyden vuosikymmeniltäkin.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic