Uutiset

Kuppi kohotti kuukautiset kahvipöytäpuheisiin

Kuukautisista on tullut melkein kivaa, voisi päätellä naisten netti- ja kahvipöytäkeskusteluista. Mitä kuukautiset ylipäätään leivoksen keralla tekevät, voi kysyä kuukuppi-nimisen kapineen käyttäjiltä.

– Kuukupista puhuminen on luontevaa. Ikinä ennen en ole käynyt näin yksityiskohtaisia kuukautiskeskusteluita ystävieni kanssa, nauraa viime kesänä kupittelijaksi ryhtynyt 26-vuotias tamperelaisnainen.

Kuukuppi tai pidemmin sanottuna kuukautiskuppi on yksi vuonna 2005 suureen suosioon kohonneista asioista. Vielä vuosi sitten harva oli kuullut koko kiposta. Nyt tietoa ovat levittäneet kaveripiirit ja nettikeskustelut.

Viime vuoden aikana alkoi myös toden teolla pyöriä Kuukuppikunta-niminen nettisivusto, jolla kuppikeskustelu velloo vuolaana. Ekokauppa Ruohonjuuren Tampereen-myymälän myymälänhoitaja Ira Hellstén puolestaan kertoo, että kupin myyntikäyrä ampaisi viime vuonna suoraan ylös.

-Kuppeja alkoi tulla myyntiin edellisvuonna, ja viime vuonna niiden myynti yhtäkkiä räjähti. Niitä myydään valtavasti nettikaupoissa ja myös meillä. Meiltä niitä ostetaan nykyään 100-200 kuppia joka kuukausi, Hellstén kertoo.

-Ja tietoisuus on vasta ihan alussa, hän lisää.

Innostus tekee julistajan

Mitä on tapahtunut? Miten kuukautissuojasta tuli hitti? Käyttäjiksi ryhtyneet kertovat välillä itsekin säikähtäneensä innostuksensa rajuutta. Eräs nainen pelkää muuttuvansa suorastaan ”kuppiapostoliksi”.

-En enää ikinä vaihda takaisin muihin suojiin. Kuppi on ollut käytössä moninkertaisesti mukavampi kuin terveyssiteet tai tamponit. Toisin kuin edellämainittujen, sen olemassaolon pystyy unohtamaan. Ekologista omaatuntoa puolestaan hivelee, ettei muovi- ja paperijätettä enää kerry isoa kasaa joka kuukausi, hehkuttaa 29-vuotias tamperelaisnainen.

Joulukuussa 2004 avattua Kuukuppikunta-sivustoa harrastuksenaan ylläpitävä Miia Ranta kertoo palstalla olevan pian 900 rekisteröitynyttä käyttäjää, ja määrä kasvaa koko ajan. Tämä on murto-osa kupin käyttäjien määrästä, mutta kertoo jotain keskusteluinnostuksesta.

Ranta on huomannut kuppiin liittyvien ennakkoasenteiden lientyneen roimasti.

-Keskustelupalstalla suurin osa on niitä, jotka suhtautuvat kuppiin myönteisesti. Kuitenkin asenne on ylipäätään kääntynyt viime keväästä lähtien positiivisempaan. Kun tieto on lisääntynyt, reaktio ei enää automaattisesti ole ”hyi yök”, Ranta pohtii.

Tekniikkalaji saattaa pelottaa

Niin, jotkut ovat ennen ”kääntymistään” pitäneet kuppia vastenmielisenä. Toiset ovat samaa mieltä yhä.

-Suurin ongelma tuntuu olleen se, että kuppiin joutuu koskemaan, ja joutuu myös fyysiseen kontaktiin itsensä kanssa, Ranta sanoo.

Suomeksi sanottuna kuppi pitää itse asettaa paikoilleen – ja ottaa pois ja tyhjentää. Ranta muistuttaa, että kupin käyttäminen on tekniikkalaji, joka ei välttämättä parilla ensimmäisellä kerralla tunnu kovinkaan näppärältä tai mukavalta.

Ranta halusi kertoa kupista mahdollisimman monille ja lähti siksi mukaan perustamaan ei-kaupallista Kuukuppikunta-sivustoa. Sivuilla on tietoa myös muista kestosuojista.

– Minusta on synti olla jakamatta hyvää tietoa eteenpäin varsinkaan, jos se ei ole valtavan työn takana. Ja totuus on se, että elämä muuttuu kuukupin ansiosta mukavammaksi. Jos voin näin parantaa muidenkin elämänlaatua, hyvä.

Yksittäispakattu ei ole sama kuin steriili

Rannan mukaan kuppia karsastavista suuri osa pelkää bakteereja. Ranta kuitenkin tähdentää, että vaikka samaa kupposta voi käyttää vuosikaudet, pöpöjä kertyy vähemmän kuin kertakäyttösuojiin.

-Yksi kuppimalli tehdään luonnonkumista ja loput samasta silikonista, jota käytetään esimerkiksi keinonivelissä. Sen sisään ei kasva mitään. Silikonikupin voi myös keittää, Ranta listaa.

-Esimerkiksi tamponi on käytössä kostea ja huokoinen ja paljon parempi kasvualusta bakteereille ja hiivalle kuin kuppi. Ihmisillä on sellainen mielikuva, että yksittäispakattu olisi myös steriili. Tosiasiassa esimerkiksi siteet on vain valkaistu ja sitten kääritty muoviin.

Ruohonjuuren Ira Hellstén on iloinen siitä, ettei kuppi ole leimautunut esimerkiksi vain nuorten naisten jutuksi, vaan sitä ovat hakeneet kaikenikäiset.

-Tämä kertoo siitä, etteivät kertakäyttösuojat olekaan niin hyviä. Kuppia ei ostettaisi pelkän ekologisuuden vuoksi, jos sen käyttö ei olisi myös mukavaa. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic