Kolumnit Uutiset

Kuribudjetti auttaa flow-tilaan

Tutkijoiden mukaan uutta oppiessa aivotoiminta tehostuu. Se tekee pääkopalle hyvää.

Nyt onkin trendikästä opetella uutta ja siirtyä epämukavuusalueelle. Samalla kehittää itseään ja tulee vähän paremmaksi ihmiseksi.

Esimerkkejä riittää, joista viimeisimpänä kiipeily. Sen aikana työmuisti paranee. Enää ei kannata juosta samaa lenkkiä vaan välillä vaikka hyppiä isoille kiville tai katsoa, miltä lenkkimaisema näyttää puunlatvasta.

Parasta on, että tutkimukset puhuvat myös flow-tilasta. Sen kuulemma saavuttaa, kun uppoutuu riittävän vaativaan, muttei liian vaikeaan tehtävään. Sillä jokainen lopulta yrittää tavalla tai toisella saavuttaa edes hetkellistä flow’ta kaiken arkirumban keskellä.

Hallitus julkaisee tänään budjettiesityksensä.

Ennakkotiedon mukaan neljän vuoden aikana julkista taloutta leikataan neljällä miljardilla eurolla.

Esimerkiksi kehitysyhteistyömenoista, opetus- ja korkeakoulutuksesta, sairaanhoitokorvauksista ja valtionhallinnan toimintamenoista leikataan kunnolla. Samaan aikaan myös asiakasmaksut, kuten päivähoitomaksut nousevat ja asuntolainan korkojen vähennyskelpoisuus supistuu.

Miten näihin uutisiin saisi nostetta tutkimuksista, joiden mukaan epämukavuusalueella kasvaa parempia ihmisiä? Millaisia suomalaisia meistä tuleekaan seuraavan neljän vuoden aikana, kun jokainen joutuu tavalla tai toisella epämukavuusalueelle?

Lasta hoitoon viedessä voi hekumoida, että kakkosauto on ihan turhake ja liian kallis ylläpitää. Parempi vain kävellä ja kasvattaa työmuistia kiipeämällä matkan varrella lapsen kanssa puuhun.

Ehkäpä niin keskivartalolihavuus pysyy kurissa, ja terveysmenot pienentyvät. Lapsikin välttää aikuisena alzheimerin taudin. Yhteiskunta säästää jälleen.

Kun Suomen kilpailukykyä yritetään parantaa työaikaa pidentämällä, on sekin vain asennoitumiskysymys ja positiivinen haaste.

Esimerkiksi Hollannissa suurin osa naisista tekee osapäivätyötä, koska se on maan tapa. Suomessa naiset sentään saavat tehdä täyttä päivää töitä ja pian vielä muutaman tunnin pidempään. Naisten korkeakoulutus ei näin mene hukkaan kuten Keski-Euroopassa.

Näin niin kuin vain esimerkiksi.

Kuribudjetti nostaa ehkä arjen arvostusta. Kun joutuu vähän enemmän miettimään pärjäämistään, saa flow’n. Se vasta on jotain.

Päivän lehti

4.4.2020